Železniční stávka začala navzdory novým nabídkám

02.09.2021 06:27

Svaz strojvedoucích GDL se zatím k nejnovějším návrhům ze strany železnice nevyjádřil. Od druhé hodiny ranní je však železniční doprava z velké části na mrtvém bodě.

Navzdory nové nabídce společnosti Deutsche Bahn probíhá od čtvrtečního rána již třetí stávkové kolo Německé unie strojvedoucích ( GDL ) v osobní dopravě. Pracovní spor začal podle plánu ve dvě hodiny, oznámilo na žádost vedení stávky odborů. Svaz se zatím k nabídce skupiny nevyjádřil. Pracovní spor v nákladní přepravě skupiny už začal ve středu odpoledne.

Pravděpodobně do úterního rána budou muset být železniční zákazníci připraveni na přísná omezení v dálkové a regionální dopravě skupiny. Německá železnice oznámila asi nechat všechny čtyři dálkové cestování vlakem. V regionálním a S-Bahn provozu by mělo být k dispozici zhruba 40 procent obvyklého rozsahu služeb.

Stávka naplánovaná na více než pět dní v aktuálním kole kolektivního vyjednávání na železnici chce GDL zdůraznit své požadavky na celkem 3,2 procenta více peněz po dobu 28 měsíců. Deutsche Bahn původně zamířila na výrazně delší dobu zhruba 40 měsíců. S novou nabídkou nyní oznámila 36 měsíců a koronový bonus až 600 eur. Železnice navíc nabízela ve dvou fázích o 3,2 procenta vyšší plat. Obě strany se ale neshodnou na tom, kdy by tyto kroky měly začít platit. GDL chce, aby první tarifní úroveň 1,7 procenta byla zaplacena v aktuálním roce.

„Ke stávce již není důvod,“ řekl personální ředitel DB Martin Seiler poté, co železnice předložila svou nabídku. Průmyslová akce by musela být zastavena. Železnice chce splnit ústřední požadavky GDL. Unie se musí vzdát svého "blokačního postoje" a přijít k jednacímu stolu.

Ještě před předchozím kolem stávek minulý týden státní železnice slíbila bonus za korónu, a tak doufala, že se jí v té době podaří odvrátit pracovní spor. Šéf GDL Claus Weselsky iniciativu krátce poté odmítl a kritizoval mimo jiné, že železnice neuvedla konkrétní číslo. Nyní nabízený maximální bonus 600 EUR odpovídá požadavkům odborů.

Zdroj:https://www.sueddeutsche.de/

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode