USA přesouvají tisíce vojáků do Afghánistánu

13.08.2021 06:49

S ohledem na dramatické územní zisky Talibanu americké ozbrojené síly okamžitě přemístí kolem 3000 dalších vojáků na letiště v Kábulu. Jde o podporu řádného snižování počtu zaměstnanců amerického velvyslanectví, řekl mluvčí ministerstva obrany John Kirby. USA navíc přesouvají až 4 000 dalších vojáků do Kuvajtu a 1 000 do Kataru - pokud budou potřeba posily. Stažení amerických vojáků z Afghánistánu by mělo být dokončeno do 31. srpna, řekl ve čtvrtek (místního času) Kirby. Velká Británie také chce vyslat dalších 600 vojáků, aby pomohli repatriovat Brity z Afghánistánu.

Militantní islamista Taliban mezitím převzal kontrolu nad dalšími třemi provinčními hlavními městy, z nichž dvě jsou velmi důležitá. Nejprve dobyli Gasni, pouhých 150 kilometrů od hlavního města Kábulu na jihovýchodě. Gasni má zhruba 180 000 obyvatel a nachází se na důležitém silničním okruhu, který spojuje největší města v zemi. Poté Taliban převzal Herat, třetí největší město na západě země, ze kterého je k íránské hranici jen asi 130 kilometrů. Žije zde odhadem 600 000 lidí. Islamisté nakonec ovládli malé provinční hlavní město Kala-e Nau v provincii Badghis na severozápadě.

Bojovníci Talibanu za necelý týden dostali pod kontrolu 12 z 34 provinčních hlavních měst. Další útoky Talibanu byly hlášeny také z jižních měst Kandahár a Lashkargah na jihu. Prý už zajali vězení v Kandaháru a policejní ředitelství v Laschkargahu. Podle původně nepotvrzených zpráv je Kandahár údajně z velké části pod kontrolou Talibanu.



S ohledem na dramatické události se americká vláda rozhodla omezit počet zaměstnanců velvyslanectví v Kábulu na úplné minimum. Zhruba 3000 vojáků, kteří mají být během jednoho až dvou dnů přemístěni z Blízkého východu do Kábulu, má zajistit odchod personálu. To by také mohlo zahrnovat zajištění konvojů na letiště a z letiště, uvedlo. Vojáci mají navíc pomáhat bývalým afghánským zaměstnancům amerických úřadů a armády, kteří se chtějí dostat do bezpečí před Talibanem. Mají být dovezeni do USA, kde by měli mít možnost po udělení víza restartovat.


„Toto je časově omezená mise s velmi omezeným mandátem,“ řekl mluvčí Pentagonu Kirby. Posílení je vzhledem k nedávnému postupu Talibanu preventivním opatřením, řekl Kirby. Totéž platí pro umístění ostatních vojáků v regionu. Až 4000 vojáků, kteří mají v příštím týdnu dorazit do Kuvajtu, patří do pracovní skupiny výsadkové divize z amerického státu Severní Karolína. (13.8.2021)

zdroj:https://www.sueddeutsche.de/

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode