USA budou používat námořní letectví k útoku na teroristy v Afghánistánu

04.09.2021 06:27

Podle zdroje budou Spojené státy s největší pravděpodobností používat drony určené pro lety na dlouhé vzdálenosti ke shromažďování údajů o situaci v zemi a doručování stávek.

Americká armáda v budoucnu s největší pravděpodobností bude v Afghánistánu používat hlavně letadla amerického námořnictva k provádění úderů proti bojovníkům teroristické skupiny Islámský stát (IS, v Ruské federaci zakázán) v Afghánistánu. Uvádí to článek zveřejněný v pátek v edici Politico .

Jak uvádí list, Washingtonská administrativa vyjádřila připravenost zahájit letecké útoky na bojovníky IS v Afghánistánu pomocí letadel a dronů. „Zatím však nebyl vypracován podrobný plán, jak bude tento letoun schopen sbírat průzkumná data o cílech nebo provádět takové mise pravidelně z tak dlouhé vzdálenosti,“ píše se v článku. „Myslím, že mnoho z těchto misí bude přiděleno námořnictvu,“ řekl zdroj americké armády.

Podle odhadů deníku „nepřítomnost letišť ovládaných USA poblíž Afghánistánu“ může znamenat, že Washington k tomu použije letadlová letadla. Jak uvádí deník, provádění takovýchto operací v Afghánistánu „se může stát hlavně odpovědností amerického námořnictva“.

Článek také poskytuje odborná posouzení, podle kterých Spojené státy s největší pravděpodobností budou ke shromažďování údajů o situaci v Afghánistánu a doručování stávek používat drony určené pro lety na dlouhé vzdálenosti.

Radikální hnutí Taliban  zahájilo rozsáhlou operaci k nastolení kontroly nad Afghánistánem poté, co USA na jaře oznámily svůj záměr stáhnout své síly ze země. 15. srpna prezident Ashraf Ghani rezignoval a opustil islámskou republiku a Taliban vstoupil do Kábulu bez boje. Američtí vojáci v úterý večer úplně opustili Afghánistán a skončili tak s 20letým pobytem v této zemi.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode