Taliban se zajímá o vztahy s Ruskem, Íránem, Pákistánem

06.09.2021 06:29

Tálibán nemá námitky proti tomu, aby v Kábulu byla americká ambasáda, ale Washington se toho bojí, uvedl vůdce Afghánské vysoké rady spásy Mohammad Akbar Agha.

Tálibán (v Rusku zakázaný) má zájem o navázání vztahů s Ruskem, Íránem a Pákistánem, řekl v neděli agentuře TASS Mohammad Akbar Agha, zformovaný polní velitel Talibanu a nyní vůdce Vysoké rady spásy v Afghánistánu.

„Měli bychom navázat široké vztahy s Moskvou, protože je to v zájmu Talibanu i Ruska,“ řekl. „Írán a Pákistán jsou také země, se kterými chceme navázat vztahy. Potřebují nás a my je.“

Taliban nemá námitky proti tomu, aby v Kábulu byla americká ambasáda, ale Washington se toho bojí, řekl Mohammad Akbar Agha.

"Před invazí USA do Afghánistánu existovala možnost mít dobré vztahy s Washingtonem. Ale po jejich invazi a jejich zločinech se <...> vztahy zhoršily," řekl.


Podle politika „existuje šance, že [diplomatické] vztahy mezi Spojenými státy a Talibanem budou navázány“. "Myslím si, že Taliban nebude proti otevření amerického velvyslanectví v Afghánistánu. Spojené státy se ale obávají současné situace v zemi a s největší pravděpodobností nějakou dobu ambasáda nebude," řekl.

Spojené státy ukončily evakuaci civilistů z Kábulu a celou jejich misi v Afghánistánu 30. srpna Rozhodnutí ukončit americkou operaci v Afghánistánu, která začala v říjnu 2001 a stala se nejdelší zámořskou kampaní USA v historii, oznámil prezident Joe Biden dne 14. dubna 2021. Poté, co bylo toto rozhodnutí oznámeno, se Taliban pustil do ofenzivy proti afghánským vládním silám. 15. srpna se bojovníci Talibanu vpluli do Kábulu, aniž by narazili na jakýkoli odpor, a během několika hodin získali plnou kontrolu nad afghánským hlavním městem. Afghánský prezident Ashraf Ghani řekl, že odstoupil, aby zabránil jakémukoli krveprolití, a následně ze země uprchl.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode