Svět se topí v chemikáliích. Vědci varují, že mohou způsobit zánik lidstva

06.10.2015 09:29

Během posledních let se výrazně zvýšil počet nebezpečných látek, se kterými se denně setkáváme. Ty především ohrožují reprodukční schopnost mužů, žen a dětí, varuje Mezinárodní federace gynekologie a porodnictví. Svět se může utopit v chemikáliích

Globální hrozba představovaná chemickými látkami se zvyšuje. Při příležitosti 21. světového kongresu Mezinárodní federace gynekologie a porodnictví (FIGO) federace varuje o "dramatickém nárůstu výskytu toxických chemických látek." Tyto látky nejvíce ohrožují zdraví a zejména schopnost reprodukce žen, mužů, ale i dětí.
 
Organizace očekává během příštích pěti let nejrychlejší nárůst chemické výroby v rozvojovém světě. "Ve Spojených státech se ročně vyrábí nebo dováží více než 15 tun chemikálií na osobu," tvrdí FIGO. A drtivá většina z těchto chemických látek ani nebyla testována. Navíc by transatlantická dohoda TTIP chtěla tento trend urychlit.
 
"Utápí náš svět v netestovaných a nebezpečných chemických látkách a cenou, kterou za to platíme, je naše reprodukční zdraví. To je vážný problém, "řekl Gian Carlo Di Renzo z FIGO. Výsledkem jsou potraty a mrtvě-narozené děti, zpomalení růstu plodu, vrozené vady, poruchy vývoje nervového systému a kognitivních funkcí, stejně jako nárůst výskytu rakoviny, poruchy pozornosti, jako je ADHD a hyperaktivita. Všechno to je spojeno s nárůstem výskytu chemikálií, jako jsou pesticidy, látky znečišťující ovzduší, plasty, plastifikátory a další.
 
FIGO mluví o chemikáliích nejen v souvislosti s plodností. Sedm milionů lidí zemře ročně kvůli následkům znečištění vnitřního i venkovního ovzduší. Mezi lety 2005 a 2020 budou náklady na léčbu otravy pesticidy zemědělských zaměstnance představovat přibližně 55 miliard amerických dolarů. "Péče o zdraví a další náklady v důsledku vystavení nadměrnému množství škodlivých chemických látek v Evropě odhadujeme na 157 miliard eur ročně," tvrdí FIGO.
 
Náklady na léčbu dětských nemocí způsobených toxiny v životním prostředí a znečišťujícími látkami v ovzduší, potravinách, vodě a půdě byly jen v USA v roce 2008 76,6 miliard amerických dolarů.
 
Vliv chemikálií na genetiku studovali i vědci v Ženevě. Výzkum jasně ukázal, že změkčovadla (změkčovadla) mohou poškodit plod během těhotenství, mohou vyvolat genetické mutace a způsobují neplodnost.
 
Výzkum probíhal na dvou myších samicích, které byly krmeny různými změkčovadly, jako jsou například ftaláty. Tyto změkčovadla se nacházejí v kosmetice, hračkách, barvách, ale také na oblečení, aby bylo hladší a jemnější. Nicméně podávané dávky byly mnohem vyšší, než jsou povolené hodnoty pro lidi.
 
Zdroj:Hlavnepravy.sk

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode