Soukromí dárci spermatu mohou své dítě vidět

20.07.2021 07:31

Lesbický pár má syna, biologický otec je jakýmsi kmotrem - dokud nevypadnou dospělí. BGH nyní rozhodla, jaká práva ten muž má.

Byla to dohoda za nejlepších podmínek. Muž, jehož semeno počalo dítě, se nechtěl stát skutečným otcem. Ale zůstaňte v kontaktu, to je v pořádku. Chlapec se narodil v srpnu 2013, jako dítě lesbického partnerství. Biologický otec přispěl k založení rodiny pomocí takzvaného soukromého dárcovství spermií , nazývaného také dárcovství kalíšků . Matčin partner, který si chlapce adoptoval, také souhlasil: Pro ni byl důležitý malý kontakt s biologickým otcem, řekla to úřadu pro mládež.

To šlo dobře po dobu pěti let. Dárce spermií byl jakýmsi kmotrem, chodil na návštěvy každé dva týdny po dvě hodiny; chlapec údajně dokonce věděl, že byl jeho rodným otcem - pokud tomu rozumějí tři, čtyři, pět let staré dítě. Pak „strýc“ chtěl více kontaktu, matky méně. Spojení se přerušilo, viděli se u soudu.

Nyní o případu rozhodl Federální soudní dvůr (BGH) - a biologický otec má pravdu. To bylo trochu komplikované, protože právní pravidla trochu zaostávají za rodinnou realitou. Existuje tedy potřeba soudního výkladu.

Pro dárce spermatických bank platí odlišná pravidla
Na jedné straně byla otázka, o co v soukromém dárcovství spermií jde. Pokud je rodina založena prostřednictvím spermobanky, je biologický otec vynechán, protože dar obvykle znamená zřeknutí se jakýchkoli přístupových práv. Chce-li koneckonců navázat kontakt s dítětem, nemá k tomu žádný právní prostředek.

Podle BGH je soukromé dárcovství spermií uloženo odlišně, ne anonymně, pokud chcete. Jako biologický otec mohl dárce dokonce zabránit adopci . Podle BGH je logické, že není automaticky vyloučen z jakýchkoli přístupových práv.

Ani s jeho souhlasem s adopcí se nevyřadí z chodu - alespoň pokud bylo předem dohodnuto, že s chlapcem naváže spojení.

Zájem otce o dítě je zásadní
BGH zdůrazňuje, že pohled na adopci se v posledních několika desetiletích významně změnil. V minulosti bylo úplné přerušení jakéhokoli vztahu s rodícími se rodiči považováno za nejlepší způsob, protože jinak by děti mohly být uvrženy do zmatku. Lidé jsou dnes chytřejší: otevřené nebo polootevřené adopce jsou považovány za lepší model, protože děti si mohou více uvědomovat své kořeny.

Pro práva soukromých dárců spermatu to znamená, že s nimi musí být zacházeno jako s jinými biologickými otci. Pokud o dítě projevil „vážný zájem“ a je to také v jeho nejlepším zájmu, má právo na přístup, tj. Pravidelný kontakt.

To, zda jsou požadavky splněny, musí nyní znovu zkontrolovat odvolací soud v Berlíně, který původně odepřel právo na přístup. V každém případě skutečnost, že obě matky chtějí zabránit kontaktu, nestačí k odmítnutí. Ale BGH také dává muži něco, co si může vzít s sebou: nemůže si nárokovat „otcovské světlo“. Musí respektovat výhradní odpovědnost rodičů za výchovu.

Autor: Wolfgang Janisch , Karlsruhe Zdroj:www.sueddeutsche.de

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode