Rakousko - Uhersko a jeho koruní země Morava

11.07.2021 11:00

MORAVA NEBYLA SOUČÁSTÍ ČESKÉHO KRÁLOVSTVÍ, ALE JAKO MORAVSKÉ MARKRABSTVÍ SOUSEDNÍ ZEMÍ S VLASTNÍMI PRÁVY. V NĚKTERÝCH OBDOBÍCH MĚLA MORAVA VĚTŠÍ PRÁVA NEŽ ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ.

JAK JE TO MOŽNÉ? ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ PATŘILO KRÁLI, MORAVU MĚL POUZE SVĚŘENOU (LÉNEM). MUSEL SI JI TEDY PŘEDCHÁZET, ABY SE PO MARKRABĚTI NEPOOHLÉDLA JINDE! TO SE OBČAS SKUTEČNĚ STALO! MORAVSKÝM MARKRABSTVÍM BYLA AŽ DO ROKU 1918!

JAK JE MOŽNÉ, ŽE JI O PRÁVA OBRALI TI, KTEŘÍ NÁM, MORAVANŮM, MĚLI BÝT NEJBLIŽŠÍ? TEDY ČEŠI Z ČECH???

Že v Čechách říkají, že Morava byla součástí Českého království je sice velká nevzdělanost. Ale když to řekne někdo, kdo se narodil a žije na Moravě, tak jsem z toho zdrcená.

Kam až zapustila kořeny protimoravská a pročeská propaganda proudící k nám z Prahy? Kolik historických lží nosíme sami v hlavě aniž bychom si toho byli vůbec vědomi?

Proč se tak lže a zamlčuje co se moravské historie a postavení týče už od poloviny 19. století?

Byl to plán jak Moravu dostat do područí, hezkými slovy o záchraně společného slovanského jazyka vyšperkovaný. Nyní se už dlouho o společném slovanském jazyce oficiálně nemluví. O češtině v Čechách a moravštině na Moravě. Už jen o češtině. I když náš spisovný jazyk je vytvořený jak z moravského jazyka, tak z jazyka českého. Tvrdit, že Moravané nejsou národem, protože nemají svůj jazyk je lež! Ještě na počátku 20. století se označení moravština či moravský jazyk užívalo a to i ve vydávaných časopisech.

Že vás to netrápí? Ale mělo by! Morava žije jen napůl od doby, kdy nemá vlastní správu (sněm, parlament). Veškerý politický život jde mimo ni. A s tím i velký díl kultury a v neposlední řadě pokulhává i hospodářský rozvoj a tím i životní úroveň.
Morava má jednak díky své poloze, ale především díky svému pracovitému a vzdělanému lidu velký potenciál. Ten ale kvůli zcizení jejích práv z velké části přichází nazmar. Ne jen ke škodě Moravy. Ale ke škodě celého státu a možná i dál. Stačí si vzpomenou na Moravské vyrovnání, které uplatnila Morava a poté ji následovalo mnoho dalších zemí. Ale to Morava mohla jednat politicky sama za sebe, dnes je děvečkou Čech a především Prahy.

                                                                                                          V.B.J.

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode