Putin, Erdogan volají po stabilitě a míru v Afghánistánu

22.08.2021 09:48

Prezidenti se dotkli dvoustranné spolupráce v energetickém sektoru

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan se v telefonátu zaměřili na krizi v Afghánistánu a zdůraznili význam zajištění stability a civilního míru v této zemi a upřednostnění řešení války s terorismem a obchodováním s drogami, uvedl Kreml. prohlášení v sobotu.

„Vedli důkladnou diskusi o situaci kolem Afghánistánu. Všimli si důležitosti zajištění stability a civilního míru v této zemi, důsledného dodržování zásad právního řádu. Důraz byl kladen na prioritu v úkolech boje proti terorismu a obchodování s drogami. Prezident souhlasil s posílením dvoustranné koordinace v afghánských otázkách, “píše se v prohlášení.

Putin a Erdogan se navíc dotkli dvoustranné spolupráce v energetickém sektoru.

„Dotkly se obchodní a ekonomické spolupráce, především v energetickém sektoru,“ uvádí se v prohlášení.

Oba prezidenti se dohodli na dalších osobních kontaktech, dodal Kreml.

15. srpna se hnutí Taliban (zakázané v Rusku) vplížilo do Kábulu, kde se nesetkalo s žádným odporem a během několika hodin převzalo úplnou kontrolu nad afghánským hlavním městem. Afghánský prezident Ašraf Ghaní oznámil, že opouští zemi, aby se vyhnul krveprolití. Viceprezident Amrullah Saleh uvedl, že podle ústavy se v případě nepřítomnosti prezidenta stává „prozatímním prezidentem“ a vyzval k ozbrojenému odporu proti Talibanu. Západní země evakuují své občany a diplomatické mise.

14. února 2003 ruský nejvyšší soud vynesl rozsudek prohlašující Taliban za teroristickou organizaci, která je v Rusku postavena mimo zákon.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode