Prezident Zeman: "Migrační vlnu letos zřejmě zažije jižní Morava. Hranice by měly být uzavřeny"

08.03.2016 08:34

V nedělní Partii na TV Prima byl prezident Miloš Zeman. Jaký je jeho aktuální názor na migrační krizi?

„Když jsme hovořili na poradě ústavních činitelů o migrační krizi, premiér tvrdil, že má z německé strany záruky, že německé hranice nebudou nikdy uzavřeny. Jak vidíte, situace se změnila a měnit se bude i nadále. Je naivní předpokládat, že se migranti pokorně vrátí na Balkán," uvedl prezident Zeman, informaci zveřejnil serverParlamentniListy.cz.

"V tomto roce nás pravděpodobně zasáhne stejná migrační vlna. Půjde přes jižní Moravu a já jsem pro to, aby policie spolu s armádou uzavřela hranice. Protože kdybychom ji pustili, dojdou do Německa, a to nám tyto ekonomické migranty vrátí a budou uvnitř,“ sdělil Zeman s tím, že jeden z účastníků expertní lánské skupiny přišel s řešením, že na řeckých ostrovech by vznikla záchytná střediska pro deportované migranty, a Řecko by tak splácelo dluh, který je jinak nevymahatelný. 

„Teď se vynořila taková šílená teorie. A sice že místo toho, aby migranti šli přes jižní Moravu do Německa, půjdou přes Bulharsko, Ukrajinu, Rusko, Bělorusko a Polsko do Německa. A to se nazývá novou migrační trasou. Já sice nemám nic proti dálkovým pochodům, ale myslím si, že autor této myšlenky se zbláznil,“ podotkl.

Co se týče uzavření českých hranic, prezident se nedomnívá, že by tak mělo být učiněno nyní. „Mohu vás ujistit, že do republiky přijde zhruba deset lidí týdně. Jestliže to skokem vzroste, tak podle mých informací jsou česká policie a armáda schopné uzavřít hranice do šesti hodin a zelené hranice do dvou dnů,“ ubezpečil. 

„Jsem pro to krýt celé hranice Evropské unie. Ale pokud tento plán nevychází kvůli laxnosti Evropské unie, jsem pro ochranu řeckých hranic. Pro co rozhodně nejsem, je dávat Turecku miliardy eur za to, že zadrží na svém území migranty. Turecko totiž není schopno ani ochotno s těmito migranty cokoliv dělat,“ doplnil.

Podle bývalého velvyslance Jana Koukala vznikne silná opozice EU. Co na to říká česká hlava státu? „Polský prezident při našem nedávném setkání mluvil o jistém společenství na ose alpských států a Visegrádské čtyřky, případně Slovinsko a Srbsko. Když si to spočtete, byla by to dostatečná protiváha, která by měla minimálně blokační minoritu,“ sdělil.

„Evropě jako Evropské unii by bez Řecka lépe nebylo, ale eurozóně ano. Řecko se do eurozóny dostalo podvodem, navíc nesplácí své dluhy,“ řekl prezident Zeman. 

Celý článek naleznete zde.

Převzato z: www.securitymagazin.cz/zpravy/prezident-zeman-migracni-vlnu-letos-zrejme-zazije-jizni-morava-hranice-by-mely-byt-uzavreny-1404049449.html

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode