Opoziční Kolesnikovová byla odsouzena k 11 letům vězení

07.09.2021 04:04

Spolková vláda opakovaně marně požadovala její propuštění, nyní soud rozhoduje v mezinárodně kritizovaném procesu proti aktivistovi za občanská práva.

Běloruská opoziční aktivistka Maria Kolesnikovová byla téměř rok po svém zatčení v průběhu protestů proti vládci Alexandru Lukašenkovi odsouzena k jedenácti letům vězení. Podle běloruských státních médií to oznámil soud v Minsku. Rozsudek byl vynesen za údajný pokus o nezákonné převzetí moci.

Spolu s dalšími Lukašenkovými odpůrci založila Kolesnikovová Koordinační radu pro mírové předávání moci v Bělorusku. Úřady autoritářské země ji obvinily ze spiknutí s cílem nezákonného převzetí moci a založení a řízení extremistického sdružení.

V písemném rozhovoru s nezávislým ruským internetovým vysílačem Doschdem mluvili opoziční představitelé o „absurdním obvinění“. Toto je další příklad „nezákonnosti policejního státu“. Kolesnikovová s rukama v poutech u soudu vytvořila srdce v mřížové kleci.

Devětatřicetiletý muž byl zatčen před rokem v rámci protestů proti vládci Alexandru Lukašenkovi. Politik byl na začátku září 2020 unesen tajnou službou KGB v Minsku a hrozila mu smrt. Kolesnikovová to zveřejnila prostřednictvím svých právníků.

Když měla být deportována na Ukrajinu, krátce před hraničním přechodem roztrhla pas a zmařila tak plány na její vystěhování ze země. Soud s ní začal na začátku srpna. Federální vláda opakovaně požadovala jejich propuštění.

Vedoucí frakce odborů Ralph Brinkhaus (CDU) ostře odsoudil trest odnětí svobody a vyzval k reakci Evropské unie (EU). Verdikt a skutečnost, že v Bělorusku je několik stovek politických vězňů, ukazují, že v zemi dochází k znepokojivému vývoji, řekl Brinkhaus v pondělí v Bundestagu. Je naléhavě nutné, aby EU spolupracovala na demokracii a lidských  právech.

V září 2020 byla Kolesnikovová poslední svobodnou opoziční členkou, která v zemi zůstala
Kolesnikowa pracovala dlouhou dobu jako kulturní manažer ve Stuttgartu. Před prezidentskými volbami v srpnu loňského roku pracovala jako manažerka bývalého bankéře Viktora Babarika, který byl také uvězněn. Babarikův tým v neděli vyzval, aby při vynesení rozsudku „podpořil“ Kolesnikovovou a jejího právníka, který je rovněž obviněn Maxim Snak.

Po hlasování, které bylo všeobecně považováno za zfalšované, vypukly v Bělorusku masové protesty. V té době byl Lukašenko po více než 25 letech u moci prohlášen za vítěze pošesté v řadě. Volební komise mu udělila 80,1 procenta hlasů. EU volby neuznává. USA také uvalily sankce na energetický aparát v Minsku za závažné porušování lidských práv. Hnutí za demokracii v Bělorusku považuje za vítěze aktivistku za občanská práva Svetlanu Tichanovskou. V září 2020 byla Kolesnikovová posledním vůdcem opozice, který byl stále v zemi a na svobodě.

Zdroj:https://www.sueddeutsche.de/

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode