Olomoučtí archeologové objevili u Uničova pravěkou studnu starou 7000 let

15.01.2016 16:54

Na unikátní nález narazili olomoučtí archeologové. Na okraji Uničova objevili studnu starou sedm tisíc let. Dokonce se dochovalo i její dubové roubení. Jde v pořadí o čtvrtý nález pravěké studny v republice. Odborníci ji teď budou podrobně zkoumat. Doufají, že poodhalí tajemství našich prvních zemědělců.

„Studna byla nalezena v těsné blízkosti půdorysu domu, ve kterém neolitci bydleli. Vodu určitě používali na vaření a na nejzákladnější potřeby,“ říká archeolog Marek Kalábek. 

„Byli to první zemědělci, začali aktivně vytvářet potraviny. Pěstovali obilí, chovali dobytek a podobně.“ Při pohledu na opracované dřevěné části je ale jasné, že naši předci byli i zdatnými dřevorubci a tesaři. 

Neolitickou studnu archeologové naposled objevili před více než půl stoletím u Mohelnice.  

„Je to velice vzácné. To, co my jsme zkoumali, to byla taková ohromná díra v průměru asi 6 metrů a více než tři metry hluboká. A oni byli schopní se svým v uvozovkách primitivním nářadím, nějakými dřevěnými lopatami, kopáči z dřeva, kamene nebo rohoviny, vlastně vykopat takový ohromný kráter, doprostřed postavili dřevěné roubení a to zaizolovali po stranách jílem,“ popisuje Marek Kalábek. 

Vodu pravěcí lidé odebírali do nádob ze dřeva nebo kůže. Archeologové ale mají i další vzácnost, usazeninu ze dna studny. 

„Je to v podstatě konzerva přírodního prostředí stará 7000 let. Z našeho pohledu je to bahno, plné různých organických zbytků – od spálených zrníček obilí, pozůstatku trav, mechů, lišejníků, všeho, co na tom sídlišti rostlo, co si tam ti lidé přinesli z okolí a co tam vítr zavál,“ přibližuje archeolog. 

Na neolitické nálezy mají v poslední době archeologové na Přerovsku štěstí. Kromě studny nedávno objevili sedm tisíc let starou hliněnou sošku. 

Archeologové doufají, že díky objevu poodhalí tajemství našich prvních zemědělců - Foto: Jana Zemková

Archeologové doufají, že díky objevu poodhalí tajemství našich prvních zemědělcůFoto: Jana ZemkováPřevzato z: www.rozhlas.cz/zpravy/historie/_zprava/olomoucti-archeologove-objevili-u-unicova-pravekou-studnu-starou-7000-let--1573123

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode