OD MOŘA K MOŘU

11.07.2021 10:57

O Starém Brně se nedá říct mnoho pěkného. Jeho jádrem jsou staré domy a na jeho páteřních ulicích je, zřejmě díky snížené poloze do které ústí jako trychtýř velmi frekventovaná ulice Úvoz, vysoká prašnost.

Ne, že by vás Staré Brno nedokázalo překvapit i něčím pěkným. Třeba krásnou ulicí s výstavnými domy, zřejmě z počátku 20. století, kdy byla Morava jednou z nejvyspělejších zemí-států velkého soustátí Rakouska Uherska.

Ulicí, která překvapivě odbočuje právě z jedné prašné a nepříliš vzhledné ulice Hybešovy. Nebo vás překvapí jakoby skrytým parkem, který bohužel v současné době trpí probíhající stavební činností na jeho okraji. Také bazilika s klášterem, ve kterém Moravan J.G. Mendel dělal své pokusy a v budoucnu se poté stal zakladatelem světové genetiky, je velkou ozdobou a chloubou Starého Brna.

Staré Brno je zřejmě opravdu nejstarší částí města, kde byly nalezeny archeologické artefakty ukazující na dávné časy ve kterých nechybí i památky na Velkou Moravu. I když na Velkou Moravu ještě více upomíná velkomoravským areálem bývalý městys Líšeň, který se stal v roce 1944 součástí a předměstím Brna.

Co mě však na Starém Brně nejvíc zaujalo, a je to pro mě hádanka, je ta skutečnost, co se na Starém Brně traduje o Velké Moravě. Starousedlíci, když se třeba v tamějších hospodách, kterých je tam podle mě až příliš, stočí řeč právě na Moravu a poté i dál do minulosti, říkají o Velké Moravě téměř jednohlasně, že sahala od mořa k mořu.

Překvapilo mě to a řekla jsem, že to snad platí o tehdejším rozšíření Slovanů a neplatí to tak docela o Velké Moravě.

Ovšem na Starém Brně si to nemyslí. Nepřipadá mně pravděpodobné, že by se něco takového mohlo tradovat z tak dávných dob.

Ale potom - kde se na Starém Brně tedy takové rčení vzalo ?
                                                                                                                                                                                             V.B.J.

Kontakt

www.mikan.cz příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava
00420 605 44 95 85 mikan@atlas.cz