Nový web pomáhá vyznat se v místní historii Moravy

06.10.2015 09:02

Databáze obsahuje odkazy na monografie, časopisy, mapy, rukopisy nebo kroniky, přičemž k některým z nich bylo doposud téměř nemožné se dostat.

Trochu jako turistický průvodce do minulosti funguje nový web, který nedávno spustili etnologové z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Zkráceně mu říkají Gistralik, což znamená Geografický informační systém tradiční lidové kultury.

Stránky dávají uživatelům v současnosti asi nejobsáhlejší informace o materiálech, které pojednávají o tradiční moravské kultuře v historickém období mezi lety 1750 až 1900. Poskytují tak návod, kde zprávy o historii hledat.

Portál mohou využívat odborníci, kteří takové informace potřebují k práci každý den, studenti, učitelé, ale také laici, jež se zkrátka jen zajímají o život svých předků. „Odborníci mají zpravidla načteno, ale ani oni nemusejí mít vždy ponětí o některých zdrojích informací, ať už vydaných či nevydaných, ze kterých by mohli čerpat,“ nastínil vedoucí projektu Daniel Drápala jeden z důvodů, proč portál vznikl.

Web dnes čítá asi 46 tisíc záznamů, přičemž uživatel, který na adresugistralik.muni.cz přijde, má možnost hledat dvěma způsoby. Může se zajímat o konkrétní lokalitu či geografickou oblast, a v tom případě asi použije nejdřív vyhledávání v mapě. Pokud má zájem o konkrétní jevy ze života předků, pak zvolí spíš databázové vyhledávání. Jako odpověď na dotaz se zobrazí záznamy odkazující na materiál, kde je možné dozvědět se víc.

Díky spolupráci s Moravským zemským muzeemNárodním ústavem lidové kultury ve Strážnici a některými okresními archivy je navíc v databázi asi tisíc naskenovaných historických fotografií a obrazových materiálů, na které se kdokoliv může podívat přímo online.

Databáze obsahuje odkazy na monografie, časopisy, mapy, rukopisy nebo kroniky, přičemž k některým z nich bylo doposud téměř nemožné se dostat. „Inspirativní je například zpřístupnění školních kronik, jichž jsme zpracovali několik desítek. Badatelé mají v rámci systému k dispozici i celou řadu dalších archivních materiálů a etnografických dokumentů,“ uvedl Drápala.

On a jeho kolegové web od začátku spoluvytvářeli s informatiky Ústavu výpočetní techniky MU. Jakýkoliv z materiálů, které v databázi jsou, přitom vždy prošel rukama někoho z etnologů.

Autor:Martina Fojtů

Převzato z: www.veda.muni.cz/veda-a-vyzkum/6592-novy-web-pomaha-vyznat-se-v-mistni-historii-moravy?utm_source=fb_muni&utm_medium=link&utm_campaign=facebook#.VhJ-OVTtmkp

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode