Nepřijatelné vnucovaní západních standardů politického života“: Putin o afghánském hazardu USA

21.08.2021 07:56

Ruský prezident vyzval země ke konsolidaci úsilí o podporu afghánskému lidu a normalizaci situace v Afghánistánu

Ruský prezident Vladimir Putin zvážil vojenskou operaci Washingtonu v Afghánistánu a její následné pateční stažení.

„Pokud jde o operaci v Afghánistánu, přirozeně ji nelze nazvat úspěšnou,“ řekl na tiskové konferenci po jednání s hostující německou kancléřkou Angelou Merkelovou. „Ale není v našem zájmu chodit v kruzích a dál o tom mluvit jako o neúspěchu.“

„Zajímala nás stabilní situace v této zemi. Dnes je to tak, jak to je. Myslím si, že mnoho politiků na Západě začíná chápat, co jsem řekl ve svém úvodním prohlášení, že je nepřijatelné zavádět zahraniční standardy politického života a chování vůči jiným zemím a národům, ignorující jejich etnická a náboženská specifika a jejich historické tradice, “upozornil.

Vyzval země ke konsolidaci úsilí o podporu afghánského lidu a normalizaci situace v Afghánistánu. „Myslím si, že toto je ponaučení z Afghánistánu a my společně s dalšími partnery, Spojenými státy a evropskými zeměmi ... musíme udělat vše pro to, abychom konsolidovali úsilí o podporu afghánského lidu a normalizovali situaci v této zemi, a navázali s ním dobré sousedské vztahy, “řekl.

Ruský prezident zdůraznil, že postoje založené na respektu mezi partnery by měly být univerzálním pravidlem pro všechny země. "Je zapotřebí trpělivosti, ať se nám něco líbí nebo ne." Na konci dne je zásadní poskytnout těmto lidem právo zvolit si svůj vlastní osud, bez ohledu na to, jak dlouho jim může trvat cesta k demokratizaci jejich zemí a bez ohledu na to, zda se nám to líbí nebo nelíbí interně. Musíme na mezinárodní scéně budovat dobré sousedské vztahy a respektovat vzájemné zájmy, “poznamenal Putin.

Poté, co Bidenova administrativa oznámila ukončení své americké vojenské operace v Afghánistánu a zahájení vyřazování vojsk, se Taliban pustil do ofenzivy proti afghánským vládním silám. 15. srpna se bojovníci Talibanu vpluli do Kábulu, aniž by narazili na jakýkoli odpor, a během několika hodin získali plnou kontrolu nad afghánským hlavním městem. Afghánský prezident Ashraf Ghani řekl, že odstoupil, aby zabránil jakémukoli krveprolití, a následně ze země uprchl. V současné době západní země evakuují své občany a zaměstnance velvyslanectví.

Zdroj:TASS

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode