Kreml považuje rozhovory mezi Putinem a Erdoganem za užitečné a včasné

30.09.2021 15:10

Rozhovory mezi prezidenty Ruska a Turecka Vladimirem Putinem a Recepem Tayyipem Erdoganem, které se konaly včera v Soči, byly včasné a velmi užitečné pro obě strany. Novinářům to ve čtvrtek oznámil tiskový tajemník ruského vůdce Dmitrij Peskov.

„Byly to velmi konstruktivní, včasné a nezbytné kontakty a velmi užitečné pro obě strany,“ řekl Peskov.

"Nejprve jsme hovořili o dvoustranných vztazích. Ekonomika poklesla v obchodním obratu v roce 2020 o více než 20%, ale za prvních sedm až osm měsíců letošního roku již v našem společném obchodním a hospodářském růstu vzrostla o 55%." obrat. let, ale bylo přidáno více než 30%, to je velmi dobrá dynamika, pozitivní, opět potvrzuje velmi dobrý potenciál, který existuje v oblasti obchodní a ekonomické spolupráce mezi oběma zeměmi, “dodal mluvčí Kremlu.

Podle něj byla pozornost upozorněna na vzájemná omezení, která v ekonomice zůstávají, například na dodatečná dovozní cla, která se v Turecku vztahují na řadu položek hutních výrobků, překližky, pneumatiky. „Prezident Putin nastolil toto téma v rozhovoru s panem Erdoganem,“ řekl Peskov.

 

"Mluvili jsme o zemědělství. Rusko dodává do Turecka velmi velký objem obilí, dodávky slavných tureckých rajčat, okurek a tak dále do Ruské federace, to bylo také na pořadu dne," pokračoval mluvčí Kremlu.

Peskov zároveň nespecifikoval konkrétní parametry smluv, o nichž se v Soči diskutovalo.

O rozhodnutích o tureckém proudu
Podle mluvčího Kremlu vůdci Ruska a Turecka „hovořili o záležitostech spojených s plynem, jednali o dodávkách plynu“. Putin zejména ocenil včasná a účinná rozhodnutí tureckého vedení o Tureckém proudu. „Rozhodnutí byla učiněna rychle, vše bylo provedeno včas, velmi pohotově,“ dodal mluvčí ruského vůdce.

Aktuální situace ukazuje správnost těchto akcí, uvedl Peskov. „Vidíme, jak je evropský trh s energií a plynem v horečce, a v tomto kontextu se Turecko s veškerou stávající infrastrukturou cítí zaručeno, zajištěno a pojištěno proti takovým náhlým změnám situace ve své zemi,“ shrnul.

O zřízení JE Akkuyu
Putin a Erdogan diskutovali o velkých projektech společné agendy, zejména o vytvoření jaderné elektrárny Akkuyu, řekl Peskov.


Erdogan připustil, že nákup S-400 od Ruské federace měl smysl, navzdory tření ve vztazích se Spojenými státy.
Erdogan nevyloučil, že by Turecko mohlo zahájit spolupráci s Ruskou federací v otázce stavby lodí
Erdogan považuje za nutné naplnit dohody s Ruskou federací o kurdských jednotkách v Sýrii
3 MATERIÁLY

„Mluvili jsme o možné výstavbě nových bloků a obecně o tom, co je třeba udělat z hlediska naší spolupráce pro vznikající sektor mírového atomu, jadernou energii v Turecku,“ řekl.


Nejde „jen o stavbu jednoho nebo několika bloků“ jaderné elektrárny, poznamenal tiskový tajemník ruského prezidenta. "V Turecku tedy vzniká nový, vyspělý, high-tech sektor ekonomiky, čistý z pohledu všech zelených přechodů a tak dále. A Rusko v tomto ohledu Turecku samozřejmě pomáhá a hodlá dále rozšířit spolupráci, “vysvětlil mluvčí Kremlu.

O spolupráci ve vojensko-technické sféře a vesmíru
Prezidenti také jednali o spolupráci ve vesmíru. „Zmínili <...> možnost výcviku tureckého kosmonauta a tak dále, toto také nastínil prezident Putin,“ řekl Peskov.

"Mluvili jsme o možnosti pokračování spolupráce z hlediska vojensko-technické interakce, vojensko-technické spolupráce a pokračující spolupráce a rozšiřování S-400. V dalších oblastech jsme diskutovali o možnosti výroby některých komponent na tureckém území," dodal mluvčí Kremlu.

Diskutovali také o možnosti spolupráce v leteckém sektoru. „Víte, že Američané vyloučili Turecko ze svého programu [výroba stíhacího bombardéru F-35 páté generace],“ řekl Peskov.

O obnovení toku turistů
Podle Peskova zahrnovala jednání cestovní ruch. „Objem našich turistů se postupně zvyšuje,“ řekl mluvčí Kremlu.

„Počet našich turistů se loni snížil na 1,5 milionu lidí a nyní v prvních osmi měsících tohoto roku je to již 2,5 milionu,“ řekl tiskový mluvčí. „Objem turistických výměn se obnovuje.“

O situaci v Sýrii, Afghánistánu, Libyi a Náhorním Karabachu

Putin a Erdogan věnovali velkou pozornost mezinárodním problémům. „Rovněž byly na pořadu dne regionální konflikty, podrobně jsme si vyměnili názory na Sýrii, hovořili jsme o Afghánistánu, Libyi a samozřejmě jsme také diskutovali o vypořádání Náhorního Karabachu,“ řekl Peskov.

Ruská strana zdůraznila, že strany by měly hledat kompromisní řešení týkající se vymezení hranic a rozvoje dopravní infrastruktury, dodal.

O nebezpečí přenosu dronů na Ukrajinu
Moskva upozornila na dohodu mezi Kyjevem a Ankarou o vybudování centra pro obsluhu tureckých dronů na Ukrajině, uvedl tiskový tajemník ruského prezidenta.

"Kremlu si toho samozřejmě všimli," odpověděl na otázku ohledně dohody o výstavbě výcvikového a testovacího centra v kyjevské oblasti, které bude obsluhovat turecké drony Bayraktar. "Naše stanovisko je, že převod takovýchto zbraňových systémů na Ukrajinu je plná toho, co mohou ukrajinské ozbrojené síly použít proti vlastnímu lidu, je dobře známo. A je to dobře známé i v Turecku. "

O očkování
Během setkání v Soči prezidenti zaznamenali potřebu očkování a přeočkování proti koronaviru. "Mluvili jsme o očkování, o vakcínách. Poznamenali, že je třeba očkovat a přeočkovat," řekl Peskov.

Připomněl, že Putin řekl Erdoganovi, že vakcína Sputnik V funguje a prokázal svou účinnost. „Prezident to osobně zažil, když onemocnělo velké množství lidí kolem něj a když je kontaktoval,“ řekl mluvčí Kremlu.

O Radě pro spolupráci
Putin a Erdogan se dohodli, že do konce roku vypracují a uspořádají Radu pro spolupráci na nejvyšší úrovni obou zemí, pokud to epidemiologická situace dovolí, uvedl tiskový tajemník hlavy státu.

„Prezidenti souhlasili, že téma zpracují a do konce roku uspořádají Nejvyšší státní radu (rozuměj Radu pro spolupráci nejvyšší úrovně obou zemí), pokud to hygienická a epidemiologická situace dovolí, což nám nepřeje hodně, “řekl Peskov.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode