Johnson a Biden se dohodli na přístupu k Rusku a Číně na základě hodnot Británie a Spojených států

22.09.2021 06:53

Britský premiér Boris Johnson a americký prezident Joe Biden se shodli, že přístup k Rusku a Číně by měl být založen na společných hodnotách sdílených Londýnem a Washingtonem. Ve středu to oznámil Johnsonův mluvčí po jednání obou politiků v Bílém domě.

"Předseda vlády a prezident diskutovali o řadě mezinárodních témat, včetně Číny a Ruska. Dohodli se, že Spojené království a Spojené státy k těmto problémům zaujmou přístup sdílených hodnot," uvedl v prohlášení mluvčí Downing Street. Dodal, že Johnson se těší na Bidenův dříve oznámený summit pro demokracii, který proběhne 9. – 10. Prosince „což pomůže uskutečnit mezinárodní akci“.

Je třeba poznamenat, že na nadcházejícím summitu, který se bude konat prostřednictvím videokonference, budou zvážena tři základní témata: ochrana před autoritářstvím, boj proti korupci a dodržování lidských práv.

V kontextu sdílených hodnot zmínili Johnson a Biden nové bezpečnostní partnerství pro Austrálii, Spojené království a Spojené státy - AUKUS. „Prezident a předseda vlády se shodli, že partnerství AUKUS, oznámené minulý týden, jasně ztělesňuje sdílené hodnoty Spojeného království a Ameriky a jejich přístup k míru. Zdůraznili důležitost úlohy, kterou tato aliance bude hrát při podpoře míru a stabilitu ve světě. s využitím kompetencí Britů, Američanů a Australanů k řešení budoucích výzev, “říká komuniké.


V rámci dohody zejména Austrálie plánuje postavit nejméně osm jaderných ponorek s využitím amerických a britských technologií, z nichž první vstoupí do služby v roce 2036, a také znovu vybavit své ozbrojené síly americkými řízenými střelami. Kvůli tomu Canberra porušila největší obranný kontrakt ve své historii s Francií, kde se tomuto rozhodnutí již říkalo bodnutí do zad. ČLR varovala, že vytvoření AUKUSu zhorší závody ve zbrojení, a vyzvala členy aliance, aby opustili mentalitu éry studené války a úzkoprsé geopolitické koncepty.

V rámci podmořské dohody Paris oznámila okamžité stažení ke konzultaci se svými velvyslanci ze Spojených států a Austrálie. Francouzská strana označila akce Velké Británie za „projev oportunismu“.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode