Jak USA vyzbrojily své nepřátele

23.08.2021 07:13

Obrovské množství vojenské techniky padlo do rukou vítězů v Afghánistánu. Stane se ozbrojená síla islamistických válečnických sandálů skutečnou armádou?

Taliban nejen vědět, jak bojovat, ale také pochopit, o show a obrázky. Americký televizní kanál CNN nedávno ukázal video bojovníků Talibanu pochodujících s americkými puškami a neprůstřelnými vestami. S džihádistickým patosem typickým pro militantní islamisty jsou bojovníci oblečeni zcela v bílém: bílá je barvou pláště.

Kromě tohoto strašidelného tance smrti budoucích „mučedníků“ stanice ukázala obrázky afghánských islamistů, jak nakládají do nákladních vozů krabice zbrusu nových útočných pušek, samopalů a dalších ručních zbraní. Taliban se zjevně dostal do rukou téměř celého arzenálu bývalé vládní armády a policie.

Příslušná množství jsou uvedena ve zprávě „amerického zvláštního inspektora pro výstavbu Afghánistánu“ z června 2021. Nikdo ve Washingtonu ale přesně neví, o jaká čísla se v tuto chvíli jedná. Podle CNN zdroj z ministerstva obrany řekl: „Neexistuje přesný záznam o tom, co tam zbylo.“

Vojenské vybavení armády čítající přibližně 180 000 mužů a zbraně 120 000 policistů - zvláště dobře vyzbrojené afghánské speciální jednotky,

které rády bojovaly s lebkou a zkříženými hnáty - jsou k dispozici Talibanu, jeho džihádistům a všem Spojenci Káidy. Od roku 2005 do roku 2019 USA vynaložily na afghánskou armádu téměř 50 miliard dolarů. Je to katastrofa pro ně a jejich spojence v Afghánistánu, ozbrojili své nepřátele.

Arzenál se hromadil více než 20 let
Washington měl v zásadě rozumný přístup k vyzbrojení vlády v Kábulu. Afghánci by měli mít relativně velkou ozbrojenou sílu, která je mobilní a může se spolehnout na sadu nástrojů jednoduchých zbraní. Žádná vyspělá armáda, ale moderní útočné pušky a kulomety, nějaké dělostřelectvo, terénní džípy Humvee, transporty vojsk MRAP bezpečné pro miny. Žádné skutečné letectvo, jen dvě desítky proudových letadel A-29 Tucano : turbovrtulové letadlo bylo vhodné k útoku na Taliban, pokud měly útočit na vojenské základny a kontrolní body. Plus helikoptéry a dopravní letadla. Podle deníku Wall Street Journal bylo do roku 2016 více než 200 strojů.

Zařízení by mělo být robustní a snadno udržovatelné. To ale nyní přináší prospěch Talibanu, který se po 20 letech války orientuje. Zatímco v Afghánistánu býval kalašnikov zvolenou zbraní, mnoho bojovníků již dávno mělo americké útočné pušky. Ve videích a selfie v digitálních médiích bojovníci hrdě drží v rukou karabiny M-4, pušky M-16 a americké odstřelovací pušky. Takové americké zbraně zajali během let bojů. Nyní se ale zásoby z armádních skladů dostaly do jejich rukou: arzenál se hromadil přes 20 let.

Mluvčí Pentagonu minulý týden řekl: „Rozhodně nechceme, aby tyto zbraně skončily v rukou těch, kteří je používají proti našim zájmům nebo zájmům afghánského lidu.“ Ale přesně to Taliban udělá. A čísla jsou zatím velmi neúplná. Podle Wall Street Journal a CNN bylo jen v letech 2003 až 2016 dodáno do Kábulu 600 000 útočných pušek a dalších ručních palných zbraní . Kromě toho kulomety, pistole, miny, minometné granáty, menší rakety, bazuky, zařízení pro noční vidění, rádiová zařízení, helmy, střelné vesty, uniformy.

Kromě toho údajně do země v letech 2013 až 2017 vjelo 76 000 vozidel, uvádí provozovatel vysílání s odvoláním na americké úřady. V příštích dvou letech přibylo téměř 4700 SUV Humvee, 7000 MG a granátů. V depech musí být uloženo také obrovské množství munice: jen za dva roky přišlo do Afghánistánu 18 milionů nábojů.

Vzpomínky na Irák
Celé to připomíná Irák a „Islámský stát“: IS byl v roce 2014 schopen ukrást část dobře zásobených skladů bagdádské vládní armády v severním Iráku. Vzhledem k tomu, že nikdo v Afghánistánu nečekal, že by armáda uprchla, byl pravděpodobně jen zlomek tohoto arzenálu zničen, když se afghánské jednotky zhroutily. Americká vojska navíc po sobě zanechala zbraně během jejich postupného stahování v posledních měsících a z jiných částí země: pro vládní armádu.

Taliban se proto může ještě lépe vyzbrojit a přejít ze svých pick-upů a motocyklů na obrněná SUV a dodávky. Z lehce ozbrojené síly sandálových válečníků se tak mohlo stát něco jako malá armáda: i části letectva prý zůstaly nepoškozené.

Otázkou je, zda noví mistři země dokážou opravit všechna vozidla. Za Washington to zatím dělají soukromé americké společnosti. Totéž platí pro tryskové letouny Tucano a asi 150 helikoptér, které jsou podrobně uvedeny ve zprávě „amerického zvláštního inspektora pro rozvoj Afghánistánu“ z června 2021. Bez techniků a vycvičených pilotů by Taliban, který určitě sní o vlastním letectvu, nemohl používat tryskáče Tucano a helikoptéry Black Hawk . Mohli ale přinutit bývalé vládní piloty a specialisty, aby pro ně pracovali. Taliban zná jména bývalých důstojníků a nevyhýbá se násilí.

Zdroj v Kongresu USA citovaný CNN vidí kromě dobře vyzbrojeného Talibanu ještě nebezpečí: Zbraně by mohly skončit v rukou dalších amerických odpůrců, jako je Rusko, Čína nebo Írán. „Musíme se obávat, že zbraně budou prodány našim nepřátelům nebo nestátním aktérům,“ stojí v prohlášení. „Mohou je použít proti nám a našim spojencům.“

Zdroj:https://www.sueddeutsche.de/

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode