Historické mašiny? Když se zatopí v kotli, parní lokomotiva ožije

09.07.2016 18:50

Brno /FOTOGALERIE/ – Stoupající pára a typické houkání parních lokomotiv, to je dnes už téměř minulost. Poslední tradiční mašiny běžně přepravovaly cestující před víc než třiceti lety. Dnes slouží jen k nostalgickým jízdám, jinak jsou zaparkované v železničních depech. Třeba v brněnských Maloměřicích, kde jsou hned dvě. O jejich údržbu a drobné opravy se stará Hynek Jaša. V depu pracuje už dvacet let.

 

Hynek Jaša se stará o údržbu parních lokomotiv v brněnském železničním depu.Autor: DENÍK/Attila Racek

Parní mašiny ho fascinovaly odmalička. „Otec mě bral do depa už od tří roků," vzpomíná muž.

Přestože se před lety nemohl účastnit kurzu na opraváře parních lokomotiv, protože byl právě v učení, rozhodl se jít za svým snem. Na zkoušky se učil sám, dokonce si vzal dovolenou na vojně, aby je mohl složit. „Od ledna se tehdy měnil kotelní zákon a pak bych se musel učit všechno znovu," vysvětluje nadšenec. V depu nastoupil v roce 1996. „Náplň naší práce je udržet mašiny provozuschopné," konstatuje Jaša.

Dodává, že větší opravy zajišťují zaměstnanci Muzea Českých drah v Lužné na Rakovnicku, kterému lokomotivy patří.

Dbát musí hlavně na kotel, pro který jsou předepsané časové kontroly. V současnosti takto zaměstnanci depa opravují kotel lokomotivy Šlechtična. Stroj musí odplášťovat, případně vyřadit některé z rozpěrek. „Nakonec máme na starost tlakovou zkoušku, abychom zjistili, zda je všechno v normě," vysvětluje údržbář.

Svoji budoucnost vidí jasně, celý život se starat o parní lokomotivy. „Když mašina stojí studená, je to jen kus železa, ale jakmile se zatopí pod kotlem, jako by ožila. Má to svoje kouzlo," usmívá se.

PATRIK EL-TALABÁNI
Zdroj: https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/historicke-masiny-kdyz-se-zatopi-v-kotli-parni-lokomotiva-ozije-20160709.htmlZdroj: brnensky.denik.cz

Zdroj:brněnský deník

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode