Gazprom podepisuje 15letou smlouvu o dodávce plynu s Maďarskem

28.09.2021 08:14

Gazprom podepsal s Maďarskem smlouvu na 15 let na dodávku 4,5 miliardy metrů krychlových plynu.

 Gazprom a Maďarsko se dohodly na dodávkách plynu do konce roku 2036, uvádí agentura RIA Novosti.
Slavnostní podpis se konal v Budapešti a zúčastnili se ho místopředseda správní rady, generální ředitelka Gazprom Export Elena Burmistrova a maďarský ministr zahraničních věcí a zahraničních ekonomických vztahů Peter Siyarto .
Gazprom ve své zprávě vysvětlil, že mezi Gazprom Export a MVM CEEnergy Ltd. byly podepsány dvě dlouhodobé smlouvy na dodávky ruského plynu do Maďarska. Celkový objem zakázek je až 4,5 miliardy metrů krychlových, doba trvání každého z nich je 15 let.

Siyarto dříve agentuře RIA Novosti řekl, že maďarská strana bude po celou dobu platnosti smlouvy dostávat 4,5 miliardy metrů krychlových plynu ročně. Z toho 3,5 miliardy projde Srbskem a miliarda přes Rakousko .

Dohoda, která vstoupí v platnost 1. října, počítá s možností změny podmínek za deset let.
Na konci roku 2020 dovezlo Maďarsko 8,6 miliardy metrů krychlových ruského plynu. Jedná se o druhý největší údaj za posledních 12 let.
Kyjev řekl, že je zklamán rozhodnutím Maďarska obejít Ukrajinu. Ministerstvo zahraničí země slíbilo požádat Evropskou komisi o kontrolu souladu smlouvy s evropskou energetickou legislativou.

Zdroj: ria.ru

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POZNÁMKA REDAKCE: A co Praha mlčí a dál nechává obyvatelstvo ČR na pospas německým energetickým firmám.Ale o tom ať si čtenáři udělají názor sami!

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode