Delegace meziafghánských jednání učinily závěrečné prohlášení

20.07.2021 07:24

Účastníci meziafghánských jednání v Kataru, která se konala po dobu dvou dnů, se dohodly na pokračování procesu vyjednávání na vysoké úrovni za účelem dosažení nezbytné dohody. Vedoucí delegací afghánské vlády a Tálibánu* pověřili své týmy, aby pokračovaly v jednání, uvádí se ve společném prohlášení na základě výsledků jednání.
Text prohlášení představil na tiskové konferenci vedoucí delegace afghánské vlády a předseda Nejvyšší rady pro národní usmíření Abdullah Abdullah.

V prohlášení se dále uvádí, že „obě strany se dohodly na urychlení mírového procesu, aby překonaly současnou situaci v zemi“.Obě strany tvrdí, že civilní infrastruktura musí zůstat neporušená. Dohodli se na nutnosti nedopustit oběti mezi civilním obyvatelstvem a zajistit dodávky humanitární pomoci do všech částí země.

Zároveň se však delegace afghánské vlády a Tálibánu* se nedokázaly dohodnout na krátkodobém příměří během muslimského svátku Eid al-Adha (Svátku oběti, Kurban Bayram) ani na propuštění tálibánských vězňů, sdělil po dvoudenním jednání Mohammad Naim, mluvčí politické kanceláře hnutí Tálibánu v Kataru.

Tálibán chce v Afghánistánu islámský systém
Hnutí Tálibán* považuje za nutné, aby s cílem prosperity Afghánistánu byl vytvořen „silný nezávislý islámský systém“ a zachována územní celistvost, prohlásil vedoucí tálibánské delegace mullah Baradar Akhund v sobotu během zahajování nového kola meziafghánského jednání.

V Dauhá, hlavním městě Kataru, začalo v sobotu nové kolo meziafghánských jednání, která se v Kataru konala předtím deset měsíců s přestávkami, ale nevedla k žádnému pokroku, strany se nedokázaly dohodnout ani na programu dne. Jak sdělil agentuře Sputnik zdroj ve vládní delegaci, strany začnou diskutovat o možnosti snížení násilí v zemi a ukončení vojenské konfrontace, sestavení vlády a propuštění z vězení 7 000 tálibánských vězňů.

Zdroj:https://cz.sputniknews.com/

Kontakt

www.mikan.cz příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava
00420 605 44 95 85 mikan@atlas.cz