Boskovičtí postaví památník. Na počest kardinála Špidlíka

13.07.2016 19:51

Boskovice – Kardinál Tomáš Špidlík je jedním z nejvýznamnějších boskovických rodáků. Na jeho počet se ve městě pravidelně konají různé vzpomínkové akce. Trvale jej však připomíná pouze pamětní deska na tamním gymnáziu. Spolky Junák a Orel Jednota Boskovice se proto rozhodly, že tak významná osobnost si zaslouží mít ve městě důstojnější připomínku.

Podle místostarostky Boskovic Jaromíry Vítkové, která je zároveň členkou obou spolků, má nový památník pro kardinála vzniknout v části zvané Bělá. „Původně jsme chtěli pořídit pamětní desku na jeho rodný dům. Nedostali jsme však souhlas vlastníka domu. Proto jsme pro záměr vybrali místo, které je blízko a současně se jedná o veřejný pozemek," přiblížila Vítková.

Spolky budou vymýšlet podobu památníku a shánět na něj dotace. Hotový má být za tři roky. Při příležitosti stého výročí Špidlíkových narozenin. „Rada města již záměr schválila. Pan kardinál se narodil 17. prosince 1919. Sice ještě máme dostatek času, ale všechno chceme důkladně připravit," upřesnila Vítková.

Na práci na novém památníku se již těší zástupce vedoucího Junáka Boris Láník. „Jsme duchovně zaměřeni a vneseme do toho svůj elán a nadšení," sdělil Láník.

Do budoucna chce město v Muzeu regionu Boskovicka zřídit expozici, která bude kardinála také připomínat. „Mohla by tam být jeho pracovna či vzpomínky na jeho dětství. Již před dvěma lety jsme žádali o dotaci z norských fondů, ale neuspěli jsme," dodala Vítková.

Autor: Petra Srstková

Zdroj: https://blanensky.denik.cz/zpravy_region/boskovicti-postavi-pamatnik-na-pocest-kardinala-spidlika-20160713.html

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode