Bitva o zvířecí krematorium v Olomouci: úřad byl pro, odpůrci se nevzdávají

12.07.2016 17:47

Olomouc - V polovině prázdnin by mohlo být jasněji, zda v Olomouci na Bělidlech začne fungovat krematorium pro zvířata. Záměrem se zabývali krajští úředníci. Vymohli si to sousedé plánované provozovny. I přes opakované ujišťování podnikatele mají strach, že se jim s novou firmou v průmyslové zóně bude žít hůř.

Nápad otevřít v Libušině ulici firmu, kde by chovatelé mohli zpopelnit své psy či kočky, představil Jiří Kamený před dvěma roky.

Chtěl lidem nabídnout službu, která v regionu není. Nejbližší krematorium pro zvířata je v Brně.

Narazil ale na odpor lidí z městských částí Staré Hodolany a Bělidla. Sbírali podpisy pod petici a nakonec jich sehnali přes šest set.

„Část obyvatel při naprosté neznalosti problematiky neustále zásobuje úřady stížnostmi obsahujícími pořád ty samé nesmysly. Po dobu, co byl spis o krematoriu na magistrátu volně k dispozici, do něho žádný ze stěžovatelů nenahlédl," kritizuje přístup odpůrců Jiří Kamený.

Na každou stížnost reaguje podle něj autorizovaná odborná studie, kde jsou pochybnosti vyvráceny.

„Lidé z okolí nejsou schopni ani akceptovat neustálý vývoj a zdokonalování spalovacích technologií. Žijí v období filtrů a nedochází jim, že použité filtry jsou samy o sobě ekologická zátěž," dodal podnikatel.

Desítky metrů od nejbližších domů

Krematorium dostalo stavební povolení, než ale nabylo právní moci, několik odpůrců se odvolalo. Na krajský úřad přišel spis ze stavebního úřadu.

„Odvolání je podané proti rozhodnutí stavebního úřadu Magistrátu města Olomouce, kterým byly dodatečně povoleny stavební úpravy pro změnu v užívání stavby na provozovnu krematoria zvířat ze zájmových chovů ANYT crematory," sdělila mluvčí úřadu Kamila Navrátilová.

Zákon dává úředníkům na rozhodnutí šedesát dní, mají tedy lhůtu do 9. srpna.

Lidem vadí, že krematorium plánované v areálu, kde sídlí například odpadová firma, je od nejbližších domů vzdáleno vzdušnou čarou jen desítky metrů.

„Rizika jsou taková, že je neumíme dopředu specifikovat. Protože legislativa je volnější, než kdyby to bylo klasické krematorium pro lidi," obává se Marián Halás dopadu na okolí.

Byl členem petičního výboru, odvolání ale podat nemohl, protože stavební úřad uznal za účastníky řízení jen obyvatele do určité vzdálenosti od provozovny.

"Žádné větrání pecí nebude"

Sousedé se obávají také zápachu nebo nárůstu dopravy.

„Že se rozhodl investor umístit stavbu do této oblasti, na tom není žádný veřejný zájem. Je to jen věc jednotlivce. Pan Kamený má možnost jít kamkoli do jiného prostoru, kde by byl dál od obytné zóny a nehrozila by tam žádná rizika. To on ale nechtěl," vyjádřil se Marián Halás.

Nedůvěru okolí zažila většina těch, kteří chtěli zvířecí krematorium v republice otevřít. Jiří Kamený opakovaně uvádí, že není z čeho mít strach.

„Žádné větrání pecí nebude. Jde o spalovací prostor, kde při teplotě 850 stupňů hoří tělo zvířete. Popel se vyhrabe, uzavře do urny a předá majiteli. Pec přes noc zůstává vymetená, nemá co zapáchat," představil před časem postup.

Jiří Kamený připomíná také kladná stanoviska ministerstev životního prostředí i zemědělství a věří, že řízení brzy skončí.

„V případě rozumného uvažování úředníků kraje se dá celý proces potvrzení stavebního povolení zvládnout do měsíce. Náš spis již na kraji byl. Odvolávali se lidé, kteří se cítili být účastníky stavebního řízení, ale to naštěstí kraj nepřipustil," zmínil Kamený.

Příznivci: Raději do krematorium než kafilerie

Předloni spustil petiční akci na podporu krematoria. I on získal několik set podpisů.

„Vzhledem k tomu, že mnozí z nás odmítají využívat kafilérie, kde se s mrtvými těly zvířat zachází jako s odpadem, nemáme možnost pietního pohřbu na vlastním pozemku a ctíme zákony, vítáme záměr výstavby zvířecího krematoria. Magistrátu jsme povinni platit nemalé poplatky za zvíře, ale město náš problém s ukládáním ostatků zvířat neřeší," uvádějí zastánci záměru.

Pokud krajský úřad potvrdí stavební povolení, chtěl by investor podle svých slov do dvou až tří měsíců zahájit zkušební provoz.

Olomoucký stavební úřad ale upozorňuje, že tak jednoduché to nebude.

„Vzhledem k odvolání je v této chvíli předčasné řešit problematiku zkušebního provozu, neboť je nutné vyčkat na výsledek řízení u nadřízeného orgánu. Pokud dodatečné povolení stavby potvrdí, musí stavebník změnu stávající stavby také dokončit," upozornila mluvčí radnice Radka Štědrá.

Autor: Ondřej Zuntych

Převzato z: olomoucky.denik.cz/zpravy_region/bitva-o-zvireci-krematorium-na-belidlech-urad-byl-pro-odpurci-se-nevzdavaji-20160710.html

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode