Biden říká, že nevěří, že se hnutí Taliban změnilo

20.08.2021 08:00

Americký prezident také řekl, že „americkým úřadům chybí shoda na možném převzetí hnutí Taliban správy v Afghánistánu“

Americký prezident Joe Biden nevěří, že se hnutí Taliban (zakázané v Rusku), které se dostalo k moci v Afghánistánu, změnilo, jak sám řekl v rozhovoru pro ABC News.

Na otázku, zda věří, že se Taliban změnil, odpověděl Biden záporně. "Myslím, že procházejí jakousi existenciální krizí ohledně toho, zda chtějí, aby je mezinárodní společenství uznalo jako legitimní vládu. Nejsem si jistý, zda ano," zdůraznil.

Biden souhlasil, že Taliban se o jejich víru více stará. „Ale také jim záleží na tom, zda mají co jíst, zda mají příjem <…>, že mohou vydělávat peníze a řídit ekonomiku. Zajímá je, zda dokážou držet pohromadě společnost, o které ve skutečnosti říkají, že tolik mě to zajímá. S ničím z toho nepočítám, “poznamenal americký prezident.

Americký prezident také řekl, že „americkým úřadům chyběla shoda na možném převzetí hnutím Taliban v Afghánistánu“.

„Nebyla shoda,“ zdůraznil. „Když se vrátíte a podíváte se na zpravodajské zprávy, řekli, že je pravděpodobnější, že to bude někdy do konce roku,“ řekl Biden a dodal: „Zpravodajská komunita to v červnu ani v červenci neřekla, že ve skutečnosti "Tohle se zhroutí, jako to bylo."

14. dubna oznámil Biden plány na ukončení operace Washingtonu v Afghánistánu, což je nejdelší vojenské tažení v americké historii. Bojovníci Talibanu vstoupili 15. srpna do afghánského hlavního města Kábulu a během několika hodin ovládli celé město. Později sestoupil afghánský prezident Ašraf Ghaní a uprchl ze země. Viceprezident Amrullah Saleh se prohlásil dočasným prezidentem a vyzval k ozbrojenému odporu vůči Talibanu. Západní země nyní evakuují své občany a diplomatický personál z Afghánistánu.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode