Biden: možné selhání ve Spojených státech ohrozí postavení dolaru jako světové měny

05.10.2021 06:50

Potenciální selhání, ke kterému by mohlo dojít, pokud kongres země nesouhlasí se zvýšením stropu veřejného dluhu, by ohrozilo postavení dolaru jako světové rezervní měny. V pondělí to řekl americký prezident Joe Biden v projevu v Bílém domě.

"Neschopnost zvýšit strop veřejného dluhu zpochybní ochotu Kongresu plnit naše závazky, které jsme již [na sebe] převzali, a nikoli nové. To podlomí spolehlivost cenných papírů ministerstva financí a také to ohrozí postavení dolaru jako světové rezervní měny, “řekl americký vůdce ...

„Americký úvěrový rating bude snížen, sazby půjček porostou,“ dodal Biden a vyzval své republikánské politické odpůrce, aby přestali proti zvyšování stropu státního dluhu Kongresem. „Republikáni nejenže odmítají dělat svou práci, ale také vyhrožují, že použijí své pravomoci, aby nám zabránili v tom, abychom dělali svou práci - abychom zabránili ekonomice před katastrofickými událostmi. <...> Jednoduše je žádáme, aby nepoužívali mezery v procedurách zabraňte nám v naší práci. kterou nebudou provádět. <...> Nechcete pomoci zachránit zemi, pak sejděte z cesty, abyste ji nezničili, “dodal americký prezident.

„Měli by přestat hrát ruskou ruletu s americkou ekonomikou,“ řekl americký vůdce. Biden označil republikánské chování za „bezohledné a nebezpečné“. „Spojené státy jsou zemí, která platí své účty. Vždy tomu tak bylo. Od samého začátku jsme nikdy nespláceli své platební závazky. <...> Zvýšení limitu státního dluhu je obvykle dvoustranný tah. A mělo by to být "Není to Důvod, proč potřebujeme zvýšit strop vládního podílu, je částečně kvůli neuvážené daňové politice a výdajům za předchozí administrativy [vedené republikánem Donaldem] Trumpem," argumentoval Biden.


Dluhopisy
Biden řekl, že nemůže zaručit, že USA nesplní své dluhové závazky. Americký vůdce zdůraznil, že řešení tohoto problému bude záviset na akcích republikánů v Kongresu.

Byl dotázán, zda je možná situace, kdy Spojené státy nebudou schopny splatit své dluhové závazky, protože americký Kongres nepozastaví limit národního dluhu. "Nemůžu uvěřit, že konečný výsledek bude přesně takový, protože důsledky toho budou tak ponuré. Nevěřím tomu. Mohu to však zaručit (že nedojde k žádnému výchozímu nastavení - poznámka TASS)? Pokud Mohl bych, chtěl bych, ale nemohu, “odpověděl Biden.

„To závisí na Mitchi McConnellovi,“ řekl také prezident s odkazem na republikánského vůdce v americkém Senátu.

McConnell v pondělí poslal šéfovi Bílého domu dopis, ve kterém dal jasně najevo, že americká administrativa by při řešení problému s limitem státního dluhu neměla počítat s pomocí republikánů. Doporučil Bidenovi, aby „s tímto problémem šel přímo k demokratům v Kongresu“. Podle McConnella nejsou republikáni spokojeni se situací, ve které po nich demokraté chtějí, aby pomohli se státním dluhem, ale ve všech ostatních věcech jejich názor prakticky ignorují. „Již dva a půl měsíce <...> varujeme, že pokud chce vaše strana vládnout sama, pak se musí s limitem státního dluhu vypořádat sama,“ napsal McConnell.

Minulý týden Sněmovna reprezentantů Kongresu schválila pozastavení limitu vládního dluhu do 16. prosince 2022. Nyní bude muset návrh zákona projednat Senát. Americká média s vysokou mírou pravděpodobnosti předpovídají, že se tam kvůli odporu republikánů neuskuteční.

Dříve byl další návrh zákona - o pozastavení limitu státního dluhu do konce roku 2022 a dočasném financování federální vlády do 3. prosince tohoto roku - schválen Sněmovnou reprezentantů, poté ale neprošel procesním hlasováním. Senát kvůli překážkám ze strany republikánů. Poté se demokraté znovu pokusili pozastavit limit státního dluhu a tyto dvě iniciativy rozdělili: opětovně dali otázku veřejného dluhu hlasovat ve Sněmovně reprezentantů, aniž by však byli vázáni na dočasné financování federální vlády.


Výchozí hrozba
Americká ministryně financí Janet Yellenová dříve v dopise americkým zákonodárcům oznámila, že zdroje jejího resortu budou zcela vyčerpány krátce po 18. říjnu, pokud Kongres do tohoto data nezvýší strop vládního dluhu nebo nezastaví limit půjček, aby se vyhnul defaultu. Vyzvala zákonodárce, aby přijali opatření „co nejdříve“.

Předtím Yellen opakovaně varoval Kongres před hrozbou nesplácení a poznamenal, že pokud by nebyl vládní dluhový strop zvýšen do 1. října, kdy začíná americký fiskální rok, mohla by být vážně oslabena schopnost vlády splácet své závazky.

Republikáni v Kongresu se zavázali učinit veškerá možná opatření k zablokování iniciativy. Trvají na tom, aby Biden a demokraté omezili výdaje nebo přijali jiná opatření ke snížení státního dluhu.

Uvedený strop neumožňuje americkému ministerstvu financí vydávat nové vládní dluhopisy k financování vládních aktivit po dosažení určité úrovně vládního dluhu nebo určitého data. Tato úroveň dosáhla v srpnu 2019 22 bilionů dolarů a její růst byl pozastaven do konce července 2021. Jelikož to zákonodárci nestihli zvýšit, od 1. srpna dosáhla míra zadlužení legislativně stanovené maximální hodnoty.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode