Znojmo: Originální architekturu ve spojení s vinařstvím najdete v Domě umění

04.09.2015 14:07

Vernisáž s cimbálovou muzikou a vínem stylově otevřela mezinárodní putovní výstavu Architektura a víno ve střední Evropě. V Domě umění na Masarykově náměstí je k vidění od 2. září do 21. listopadu. Prohlédnout si ji tak budou moci i návštěvníci Znojemského historického vinobraní.

Výstava představuje nejvýznamnější architektonické počiny v osmi zemích s bohatou vinařskou historií: Česku, Slovensku, Polsku, Rakousku, Německu, Maďarsku, Slovinsku a Itálii. Vybraná vinařství těchto zemí jsou jedinečná jak svou vinařskou produkcí, tak architektonickým ztvárněním výrobních provozoven.

Výstavní projekt reaguje na nové trendy v tomto odvětví, díky nimž se stávají vinařství atraktivním zážitkem pro každého návštěvníka a napomáhají rozvoji daných regionů.

Za projektem stojí Galerie Jaroslava Fragnera v Praze. Její ředitel Dan Merta na vernisáži ve Znojmě zdůraznil, že postavit atraktivní vinařství dnes patří k prestižním zakázkám světových architektů a studií. Architektura vinařství je tak prezentována jako kulturní i společenský fenomén, jako spojnice tradičního řemesla a současných technologií i progresivního designu.

Výstava je navíc obohacena o ukázky prací znojemského architektonického studia ORA. Tvoří ho trojice mladých, talentovaných lidí Barbora Zmeková, Jan Hora a Jan Veisser, kteří si svůj hlavní směr dali i do zkratky názvu Originální Regionální Architektura. Za své práce již sklidili několik uznání a teď chystají cyklus přednášek, ve kterém chtějí architekturu přiblížit veřejnosti. Vlastně s tou myšlenkou začali již na výstavě Architektura a víno ve střední Evropě v Domě umění.

Převzato z:www.parlamentnilisty.cz/politika/obce-volicum/Znojmo-Originalni-architekturu-ve-spojeni-s-vinarstvim-najdete-v-Dome-umeni-397831

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode