Zemřela zpěvačka moravských lidových písní Jarmila Šuláková

12.02.2017 11:34

  Skupina Fleret uvedla v sobotu na svých stránkách, že zpěvačka Jarmila Šuláková, která s nimi dlouhá léta vystupovala, zemřela.

 Odešla legenda. R.I.P. Jarmilko!“ napsali členové skupiny na internetu.

Jarmila Šuláková, která se narodila ve Vsetíně v roce 1929, byla asi nejznámější zpěvačkou moravských lidových písní. Její otec byl muzikant a matka herečka, tanečnice a zpěvačka. Již od dětství působila v různých souborech.

 Od roku 1952 byla sólistkou BROLN (Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů), s nímž vystupovala u nás i v zahraničí - od Vietnamu přes Čínu a Rusko až po Velkou Británii, USA a Kanadu. Po roce 1993 pak zpívala s cimbálovkami a se skupinou Fleret.

„Ženská ekrazit”, popsal ji podle ČTK primáš Hradišťanu Jura Pavlica. Její dokonalá pěvecká technika a spontánní výraz vynikly v mnoha pořadech, také v rozhlase a televizi, anebo při natáčení desek. Také díky tomu se jí podařilo udělat z lidových písniček hity - v knize Kdo je kdo na přelomu 20. století se uvádí, že tím prvním byla skladba Okolo Súče. Z dalších známých písní lze zmínit A vy páni muziganti, Beskyde, Beskyde, Nasela si žitečka, A já bych sa vdávala nebo Sadila jsem marijánku.

V poslední době už zpěvačka vzhledem k vážným zdravotním problémům neopouštěla lůžko, ale nikdy prý neztrácela dobrou náladu.

MIKAN.cz

Zdroj:novinky.cz

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode