Volba prezidenta z pohledu Moravana

10.01.2018 18:31

 V pátek a v sobotu budeme volit prezidenta České republiky. Již podruhé mají občané takto možnost sami rozhodnout. Považuji to za velice přínosné pro mandát a sílu úřadu, který tato funkce naplňuje. Kandidáti vedou velice drsnou kampaň za přispění médií, kde lži, osočování, podpásovky se staly již koloritem nejen těchto voleb. To ztěžuje rozhodování a mnohé pak odrazuje jít k volbám. Na to, komu dáme svůj hlas, se můžeme podívat v několika rovinách.

Jedni upřednostňují zda kandidát je pro nebo proti Evropské unii. Média nám podsouvají myšlenku, že ten chce nebo nechce spolupracovat se západem. Jiná média straší Ruskem, Čínou a vyvolávají hysterii s návratem údajné totality jakou jsme zažívali před rokem 1989. Církevní představitelé vyzývají věřící, aby se ve svém rozhodnutí přiklonili k tomu kandidátovi, který vyznává křesťanské hodnoty. Otázka imigrace a islamizace hraje též velkou roli v kampani.

Su Moravan a přidám své rozhodnutí z pohledu obyvatele Moravy, který kandidát má (ne) zájem o zemi Moravu a moravský národ v České republice. Upřímně je mě líto, že na post prezidenta ČR nekandiduje nikdo, kdo se veřejně dlouhodobě hlásí k moravanství a zemi Moravě.

Položme si dvě základní otázky: Který z kandidátů je ochoten podpořit zrušení krajů a obnovu zemského zřízení v ČR? Uznat veřejně moravský národ jako většinové společenství v ČR?

Zde jsou Moravské dotazy na prezidentské kandidáty, které jim byly poslány. Sami posuďte, jak kandidáti vnímají moravanství a postavení země Moravy v ČR. Michal Horáček , Vratislav Kulhánek , Petr Hannig , Pavel Fischer , Mirek Topolánek , Jiří Drahoš Chtěl bych za Moravskou iniciativu všem kandidátům poděkovat za odpovědi i když ne všechny byly potěšující. Miloš Zeman, Marek Hilšer, Jiří Hynek nepovažovali za slušnost odpovědět. Ode mne tak nemohou očekávat žádnou podporu.

Ze všech kandidátů mně vychází nejlépe Petr Hanning. Je to jen moje osobní rozhodnutí. Pokud stále nevíte komu dát hlas, využijte volební kalkulačku, která Vám napoví, zda kandidát má stejný nebo podobný názor jako Vy. Na závěr bych chtěl vyzvat všechny Moravanky a Moravany: jděte k volbám, svou volební účastí dáte najevo, že Vám není lhostejné kam bude směřovat stát (ČR) jako celek a zda země Morava a moravský národ nalezne důstojné místo na mapě České republiky a Evropy.

Antonín Ševčík, signatář Deklarace moravského národa

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode