VIDEO Zásadní prohlášení Vladimira Putina letí internetem. Vývoj je převratný

23.02.2016 13:05

Prezident Ruské federace Vladimir Putin promluvil k celému světu. Svá slova pronesl poté, co se telefonicky spojil s americkým prezidentem Barackem Obamou. Video opatřené českými titulky je ke zhlédnutí na serveru YouTube a sdílejí si ho mezi sebou uživatelé sociálních sítí.

„V průběhu rozhovoru jsme se dohodli na společném prohlášení Ruska a USA jako spolupředsedů mezinárodní skupiny na podporu Sýrie o ukončení bojových akcí v tomto státu,“ uvedl Putin s tím, že přijetí tohoto prohlášení předcházela intenzivní práce týmů ruských i amerických odborníků.

„Byly přitom využity i pozitivní zkušenosti, které jsme získali v průběhu likvidace chemických zbraní v Sýrii,“ podotkl. Následně uvedl, že vyjednávači provedli několik kol uzavřených jednání. A výsledek je důležitý pro celý svět. „Bylo dosaženo dohody o ukončení bojových akcí v Sýrii od půlnoci damašského času 27. února 2016, a to za podmínek, které jsou definovány v rusko-americkém prohlášení,“ sdělil Putin. 

Putin následně seznámil s podmínkami celé dohody. „Do poledne 26. února 2016 nám, nebo našim americkým partnerům, musí všechny strany bojující v Sýrii potvrdit svůj souhlas s ukončením bojů. Ruští i američtí vojáci společně na mapách vytyčí území, kde tyto skupiny působí. Proti nim bojové operace ozbrojených sil Syrské arabské republiky, ruských ozbrojených sil a koalice v čele s USA nebudou vedeny,“ dodal.

„Opozice ze své strany zase ukončí svoje bojové akce proti ozbrojeným silám Syrské arabské republiky a skupinám, které je podporují. Co se týká ISIL, Džabhat an-Nusrá a dalších teroristických organizací, které byly za teroristické uznány Radou bezpečnosti OSN, tak ty jsou z režimu ukončení bojových akcí zcela vyloučeny. Proti nim budou útoky vedeny i nadále,“ prohlásil ruský prezident. 

Dle jeho slov jsou obě země, Rusko i USA, připraveny spustit efektivní mechanismus realizace a kontroly dodržování režimu ukončení bojů jak ze strany syrské vlády, tak ze strany ozbrojených opozičních skupin. „Budou kvůli tomu zřízeny horké linky a v případě nutnosti pracovní skupina pro výměnu informací. Rusko provede nezbytnou práci s Damaškem, s legitimním syrským vedením. Počítáme s tím, že USA to samé provedou se svými spojenci a skupinami, které podporují. Jsem přesvědčen, že společné akce dohodnuté s americkou stranou jsou schopné radikálním způsobem změnit krizovou situaci v Sýrii,“ podotkl. Podle něj jde o reálnou šanci ukončit mnohaleté krveprolévání a násilí. 

„Ve výsledku musí být zjednodušen humanitární přístup ke všem syrským občanům, kteří to potřebují,“ dodal.

A co je podle Putina hlavní, je to, že jsou vytvářeny podmínky pro zahájení skutečného politického procesu prostřednictvím širokého mezisyrského dialogu v Ženevě pod záštitou OSN.

„Moderní historie nám, bohužel, předkládá nemálo příkladů, kdy jednostranné akce bez souhlasu OSN podnikané k uspokojení okamžitých politických nebo konjunkturních zájmů vedly k dramatickým výsledkům. Ty příklady jsou všem známy: Somálsko, Libye, Irák, Jemen. Na tomto pozadí se může rusko-americká dohoda o ukončení bojů v Sýrii, její společná realizace a koordinace se všemi státy, které jsou účastníky mezinárodní skupiny na podporu Sýrie, stát příkladem odpovědného jednání, založeného na normách mezinárodního práva a principech OSN, mezinárodního společenství proti hrozbě terorismu. Doufám, že jak syrské vedení, tak i všichni naši partneři v regionu i za jeho hranicemi podpoří tento algoritmus jednání zvolený představiteli Ruska a USA,“ uzavřela ruská hlava státu.

 

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode