Třebíčská NUVIA jako první na světě vyvinula systém na odhalení radioaktivních látek s využitím dronu

20.02.2018 09:25

Třebíčské firma NUVIA vyvinula monitorovací systém, který dokáže ve spojení s dronem velmi rychle a přesně určit zdroj možného radioaktivního záření.

 

Je určen složkám integrovaného záchranného systému, armádě, výzkumným pracovištím i soukromým firmám. 

Doposud se pro tato měření používaly vrtulníky. Jejich výhodou je zmapování rozsáhlých území, ale jejich provoz je drahý. Bude-li se jednat o lokální havárii, při které unikne malé množství radioaktivních látek nebo se ztratí zdroj obsahující radionuklidy,  je daleko výhodnější  a levnější použít malý bezpilotní prostředek.

 

Vývojem chybějící technologie na trhu pro měření radiace bezpilotními prostředky se čeští vývojáři zabývají od roku 2013. Jako dron byl vybrán BRUS z Vojenského technického ústavu letectva a protivzdušné obrany se sídlem v Kbelích, který byl vyvinut pro náročné bezpečnostní aplikace a používá se u Policie ČR, složek integrovaného záchranného systému a některých civilních organizací. Dron BRUS je velmi sofistikovaný, lze jej nastavit v různých letových režimech, od manuálního ovládání až po plně autonomní režim na velké vzdálenosti, což je žádoucí například při práci v kontaminovaných oblastech.

 

Pokud má zájemce k dispozici vlastní dron, může si od společnosti NUVIA pořídit pouze radiační detekční technologii.

 

NUVIA je jednou ze dvou firem na světě, které dodávají monitorovací systémy pro letecké měření radiace, například do armádních vrtulníků.  Nově bude dodávat radiační měřicí přístroje pro nová průzkumná vozidla, která armáda plánuje pořídit v následujících letech. Díky firmě NUVIA patří Česká republika mezi světové lídry ve vývoji prostředků pro radiační ochranu a monitoring. Tato firma je také jedním z generálních dodavatelů výstavby nejvýkonnějšího neutronového zdroje na světě ve švédském Lundu. Celkový objem zakázek pro ESS dosáhne téměř půl miliardy korun.

 

NUVIA a.s. je od roku 2012 součástí francouzského koncernu VINCI, konkrétně jeho jaderné skupiny NUVIA. VINCI patří se 185 tisíci zaměstnanci mezi největší inženýrské společnosti světa.

 

Více informací zde.

 

zdroj: dps-az.cz

Převzato z: krize15.cz/zpravy/clanek/trebicska-nuvia-jako-prvni-na-svete-vyvinula-system-na-odhaleni-radioaktivnich-latek-s-vyuzitim-dronu

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode