TISKOVÁ ZPRÁVA: Rusko a Argentina budou spolupracovat při těžbě uranu

03.02.2018 13:01

  Argentina podepsala s Ruskem memorandum o porozumění při průzkumu uranových ložisek a jejich těžbě. Uvedlo to argentinské ministerstvo zahraničních věcí.

Dokument podepsal argentinský ministr zahraničí Jorge Faurie, prezident skupiny Uranium One Group (součást struktury ruské korporace pro atomovou energii Rosatom) Vasilij Konstantinov a prezident společnosti UrAmerica Argentina Omar Adra během oficiální návštěvy argentinského prezidenta Mauricia Macriho v Rusku. Plánované investice se odhadují na 250 milionů dolarů (zhruba 5 miliard korun).

Rosatom má také zájem o to, postavit v Argentině novou jadernou elektrárnu s reaktory typu VVER. „Za perspektivní oblasti spolupráce považujeme jadernou energetiku, jadernou medicínu a jaderný palivový cyklus. Rosatom má zájem o výstavbu jaderné elektrárny ruského typu v Argentině,“ uvádí materiály k setkání argentinského a ruského prezidenta.

V dubnu 2015 Rosatom podepsal s Argentinou memorandum, podle kterého postaví v jaderné elektrárně Atucha nový jaderný blok s reaktorem typu VVER o výkonu až 1200 MW. Před tím ruská palivová společnost TVEL a argentinské společnosti Comisión Nacional de Energía Atómica a Invap S.E. podepsaly memorandum o porozumění v oblasti dodávek nízkoobohaceného jaderného paliva a jeho komponent pro argentinské výzkumné a energetické reaktory. V červenci 2014 byla mezi Ruskem a Argentinou podepsána mezivládní dohoda v oblasti mírového využívání jaderné energie.

Zdroj: RIA Novosti

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode