Tisková zpráva:Harmonogram výstavby JE Paks II se nemění

28.01.2018 12:07

 Stavební práce na staveništi dvojice bloků maďarské jaderné elektrárny Paks II budou zahájeny v únoru 2018 podle stanoveného harmonogramu bez ohledu na protesty Rakouska. Agentuře TASS to potvrdil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó během konference Arctic Frontiers pořádané v norském Tromsø.

„Vše včetně investic bude probíhat podle dřívějšího plánu a ve stanovených termínech. Jak je vám známo, rakouská vláda zpochybňuje rozhodnutí Evropské komise ve věci tohoto investičního projektu, ale nebude to mít dopad na harmonogram jeho realizace a vše bude probíhat podle původních plánů,“ řekl vedoucí maďarské diplomacie, který má v plánu 30. ledna prodiskutovat stanovisko Vídně s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem.

V pondělí rakouské ministerstvo udržitelnosti a turistiky oznámilo, že podá k Evropskému soudu stížnost kvůli rozhodnutí EK ve věci rozšíření elektrárny Paks. „Evropská komise dává špatný signál v energetické politice, pokud klasifikuje dotace pro jadernou elektrárnu jako nezávadné,“ uvedlo rakouské ministerstvo.

Podle maďarského ministra zahraničí jaderná elektrárna Paks v současnosti pokrývá 43 % spotřeby elektřiny desetimilionového Maďarska. Výstavba nových bloků o instalovaném výkonu 2,4 GW ruskou korporací pro atomovou energii Rosatom umožní zvýšit podíl jádra na 65 %.

Rusko a Maďarsko se na výstavbě nových bloků domluvily v lednu 2014 a Rusko na její realizaci poskytne státní úvěr ve výši 10 miliard eur. Celkové náklady byly stanoveny na 12,5 miliardy eur. Zapůjčené finanční prostředky budou využity v letech 2014 až 2025.

Zdroj: TASS
 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode