Svědectví z problémového předměstí Paříže: Mešity, halál obchody, ale i muslimka v minisukni. A v knihovně hrají Hamlet Kebab

13.03.2016 15:10

REPORTÁŽ Alláh Akbar, Alláh je velký. Je to tam slyšet skoro všude. ParlamentníListy.cz byly v problematickém předměstí Paříže Saint-Denis. Hned vedle stejnojmenné baziliky, kde jsou uloženy kosti francouzských králů, se nachází muslimská modlitebna Tawhid. O teroristech, kteří zde žili, se hovoří s despektem. V barech hraje arabská hudba, ale nabízí se víno. Hodně restaurací a obchodů s potravinami je halál a do knihovny zve plakát na filmovou performanci Hamlet Kebab.

Upozorňujeme, že z bezpečnostních důvodů nebudou návštěvníci s objemnými zavazadly vpuštěni,“ informuje cedule v katedrále svatého Diviše. Toto a ještě několik dalších omezení přímo souvisí s loňskými teroristickými útoky v Paříži. Ostatně právě svatý Diviš byl odjakživa patronem francouzských králů a v bazilice je jich nespočet pohřbeno, takže je místo lákadlem pro turisty a historickým svatostánkem Francouzů. Navíc se nachází na nechvalně známém severním pařížském předměstí Saint-Denis, kde se ukrývali islámští radikálové a teroristé.

 

Fotogalerie: - Problémové předměstí Paříže

Vítejte na severním předměstí Paříže Saint-Denis
Nachází se zde stejnojmenná bazilika
Po staletí sloužila jako pohřebiště francouzských ...
I tady jsou po teroristických útocích opatrní
V Saint-Denis zemřel při razii organizátor loňskýc...
Ježíš nad vchodem do významné katedrály v Saint-De...

 

Mezi královskými hroby

Osobní prohlídka. U vchodu do katedrály ji provádí sympatický Afrofrancouz, který jakoby se za ni kradmým pohledem omlouval. Po gotické katedrále se trousí skupinky turistů, některé ženy jsou zahaleny hidžábem. Do zadní části gotického kostela a jeho krypty se projde přes pokladnu. Právě zde jsou v hrobkách uchovány ostatky králů, které přibližně zpodobňují sochy na nich. Od zakladatele Franské říše Chlodvíka I. až po Ludvíka XVI. a jeho ženu Marii Antoinettu, kteří byli za Velké francouzské revoluce sťati gilotinou. Sochy obou klečí modlíce se k Bohu.

„Jsme muslimky a tohle nádherné místo se nám moc líbilo. Ukazuje slavnou francouzskou historii. Mnohé generace jej uchovaly až dodnes a doufáme, že se o něj budoucí generace postarají. Děkujeme,“ napsaly do zdejší vzpomínkové knihy Sára a Rania. Venku, ve čtvrti Saint-Denis, kde podle některých odhadů vyznává každý třetí občan islám, začíná sněžit. Jde prý o místo s úplně nejvyšší kriminalitou v celé Francii, kde se nezaměstnanost pohybuje nad deseti procenty.

Nejsme žádný zoo!

Na mapě severních čtvrtí Paříže se to mešitami či různými modlitebními místy pro muslimy jen hemží. Ostatně v Kulturním centru Tawhid nedaleko slavné katedrály se to zase hemží muslimy. Průchodem v bloku domů se člověk dostane k bývalé továrně. Nalevo umývárna pro muže, napravo pro ženy. Právě skončila odpolední motlitba a všichni nazouvajíce boty vycházejí. Na cizince se dívají trochu s nedůvěrou. Uvnitř modlitebny jsou rozlehlé prostory pokryté koberci a směr Mekky je určen televizí, která ukazuje čas ze všech pásem muslimského světa. „Tady není žádné zoo, ani neschováváme teroristy. Modlí se zde hluboce věřící lidé,“ upozorní jeden z mužů s dlouhým vousem. Na reakci, že do křesťanských kostelů se také chodí dívat muslimové, tak proč by to nemohlo být naopak, rozpažením naznačí, že proti tomu nic nemá.

Imámem mešity ve vzdálenější čtvrti Aubervilliers je tuniský podnikatel Hassan Bounamcha. Ten se dlouho zamýšlel, jak pomoci věřícím, kteří se nedokáží odtrhnout od povinností a zajít do mešity k modlitbě. „Modlitba je spása pro duši. Důležitá je koncentrace. Já sám se špatně soustředím,“ vysvětloval a přišel s grandiózním nápadem. Vymyslel skládací mešitu z kartonu a nazval ji Mihrbox podle slova mihráb, což je výklenek ve středu stěny mešity orientovaný ve směru kibly, tedy k Mekce. Psalo se, že ceny se budou pohybovat podle provedení od dvou do dvanácti tisíců korun.

 

Fotogalerie: - Voilá Marseille

Marseille je nejvýznamnějším francouzským přístave...
Marseille je nejvýznamnějším francouzským přístave...
Marseille je nejvýznamnějším francouzským přístave...
Marseille je nejvýznamnějším francouzským přístave...
Marseille je nejvýznamnějším francouzským přístave...
Marseille je nejvýznamnějším francouzským přístave...

 

 

Fotogalerie: - V Calais, za Calais

Mezi uprchlíky v calaiské "džungli" jsou i invalid...
Cesta uprchlíků do Anglie
Radnice v Calais
Obydlí uprchlíků v "džungli"
Hlavně mír
Uprchlíci na cestě k tunelu pod kanálem La Manche

 

 

Fotogalerie: - V calaiské "džungli"

V calaiské džungli
V calaiské džungli
V calaiské džungli
V calaiské džungli
V calaiské džungli
V calaiské džungli

 

 

U stadionu, v nálevně

Ulice Boulangerie, tedy Pekařská, v níž mají domy nalevo zazděná okna, vede k národnímu stadionu Stade de France, kde se například v červenci odehraje finálový zápas letošního mistrovství Evropy ve fotbale. Kovový nápis před stadionem, který to připomíná, už je ale celý posprejovaný. Ostatně zde loňského listopadu začaly krvavé teroristické útoky v Paříži. Na stadion plný lidí se třem sebevražedným atentátníkům proniknout nepodařilo, tak se odpálili před ním, přičemž přišel o život jeden člověk. V Saint-Denis ostatně při policejním zásahu zemřeli i strůjce těchto útoků Abdelhaamid Abaaoud a jeho sestřenice.

V ulicích problémové čtvrti je většina obchodů s potravinami a restaurací halál, tedy povolených či přípustných. Ve výloze jednoho z obchodů s výtisky Koránu, jiných svatých knih a s oblečením zve plakát do knihovny na filmovou performanci Hamlet Kebab. Arabská hudba zní nicméně i v některých nálevnách, kde dvojku dobrého červeného třímá v ruce kdekdo. V jedné číšnice, muslimka s odhalenými černými vlasy a v minisukni, na to dost překvapivě: „Víte, my to tak nebereme. Navíc, víno je nesporně nápoj od Boha!“ Multikulturalismus holt má nespočet tváří.

Převzato z: www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Svedectvi-z-problemoveho-predmesti-Parize-Mesity-halal-obchody-ale-i-muslimka-v-minisukni-A-v-knihovne-hraji-Hamlet-Kebab-425665

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode