Slunce znovu ukázalo svou moc, způsobilo geomagnetické bouři blízko Země

16.10.2015 10:21

V blízkosti Země došlo ke geomagnetické bouři, která vyústila do polární záře na několik nocí. Prohlédněte si nádherné obrázky

Tento snímek Slunce byla zhotovena 10. října 2015 na vlnových délkách 193 nm, které jsou pro lidské oko neviditelné a jsou typické bronzovým zbarvením. Tmavé oblasti v horní části Slunce představují koronální díru, kde se magnetické pole otevírá meziplanetárního prostoru a vysílá koronální materiál vysokou rychlostí do vesmíru, čímž dochází k jevu pod názvem "sluneční vítr". Ten vytvořil geomagnetické bouři v blízkosti Země, která vyústila do polární záře během několika nocí.

Na snímke obrázok Slnka

V noci 8. října 2015 fotograf v norském Harstad zachytil tento obraz tančící polární záře. Polární záře se vytváří tehdy, když rychle se pohybující magnetický sluneční materiál dopadá na zemskou magnetosféru. Nabité částice se dostanou do magnetického pole Země, ty vcházejí do atmosféry, kde se brilantně srazí s molekulami ve vzduchu, a nebeské divadlo je hotové.
 
"Geomagnetické bouře způsobené vysokorychlostním slunečním větrem nejsou neobvyklé," říká Leila Maysová, astrofyzička na Goddard Space Flight Center v Greenbeltu, stát Maryland. "Tyto rychlé proudy jsou vlastně nejčastější příčinou geomagnetických bouří, které vytvářejí polární záři," dodává.
 
Polární záře umí na obloze vytvořit nádherné obrazy, které si můžete prohlédnout zde: autor: Johnny Henriksen

 

 

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode