Prý spojí společnost““““

17.01.2018 14:00

 

Již pět let mě hromadné sdělovací prostředky masírují tvrzením a troufnu si říct „pohádkami“ o „muži, co rozdělil společnost“. Kdy byla tato naposledy jednotná? 2 měsíce po 17.11.1989??

Již v 9. století byla rozdělena na Moravany z Moravy a Moravany z Nitranska, popř. Za Svatopluka navíc i na Moravany z České kotliny.

O sto let později byla rozdělena, tedy ta část v kotlině, na Přemyslovce, Slavníkovce, Vršovce aj., nebo rovněž na přívržence Boleslava syna kněžny Drahomíry a Václava syna téže kněžny později prohlášeného za svatého. O dvě generace později mezi boleslovovi vnuky Boleslava III., Jaromíra a Oldřicha. Za časů krále železného a zlatého na příznivce Přemysla Otakara II. A Záviše z Falkenštejna. Od justiční vraždy spáchané na Mistru Janu Husovi též na katolíky a husity, umírněné a radikální. Před Bílou Horou na evangelíky a katolíky. Později zas na loajální císařství a ty víceméně nepřátelské habsburskému domu. Mezi lety 1918 bojovali naši předci ve třech různých navzájem nepřátelských armádách, rakouské, čs. Legiích a jako čs. Rudoarmějci.

Nejjednotnější asi byli za Protektorátu těch, co se s ním ztotožnilo bylo asi opravdu zanedbatelné množství. Po válce to bylo na ty, co viděli ohrožení republiky v Marshalově plánu, navázaném na zásadní ekonomicko-politické ústupky, a ty, co se obávali SSSR.

A také byla vždy rozdělená na Moravany z Moravy a Čechy z České kotliny.

Takže řeči o tom pánovi, co rozděluje společnost a o tom akademikovi, co by ji sjednotil si nechte na „besídku zvláštní školy“, snad ji tam vezmou vážně..

 

 

Mor.Dis

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode