Prvorepubliková Ololoď změnila Olomouc v kouzelné noční Benátky

16.09.2015 19:26

Premiéra divadla na řece se v Olomouci povedla. Komorní a dějově nenáročný příběh o setkání dvou mladých lidí zaujal úžasným provedením v neděli večer desítky lidí, kteří zaplnili nábřeží na obou stranách koryta Moravy mezi Masarykovou a Komenského ulicí. Drobné technické nedostatky se dají premiéře netradičního divadla jistě odpustit. Divadlo na řece, to v Olomouci prostě ještě nebylo, a opakovaný dlouhý potlesk publika svědčil o tom, že to byl výborný nápad.

"První divadelní představení přímo na řece Moravě je za námi. Velký dík Divadlu Tramtarie a Láďovi Kracíkovi za režii, Honzovi Konopčíkovi a Báře Šebestíkové za skvělé herecké výkony ve značně specifickém prostředí," poděkoval aktérům prvního divadelního představení na řece kapitán Ololodi Šimon Pelikán. Poděkování podle něj patří také swingové kapele HTK band, historikoviMilanu Tichákovi za poskytnutí informací. "A díky moc vám všem za vaši podporu, za to, že jste se přišli na nás podívat, i městu Olomouc za zařazení projektu do Dnů evropského dědictví," dodal Šimon Pelikán.

Podmínky v korytě řeky nebyly pro herce úplně ideální, což se projevovalo především na fungování techniky. Chvílemi například herce zrazovaly mikrofony, takže nebylo úplně ideálně rozumět některým replikám, diváci, kteří kvůli návalu na straně od českobratrskéhgo kostela šli na druhou stranu nábřeží, měli zase zvuk s ozvěnou. I tak byl ale výsledný dojem výborný. Pohled na Ololoď i kánoi, "převlečenou" po několika hodinách práce za klasickou gondolu, nasvětlené reflektory uprostřed temného kamenného koryta řeky byl prostě mimořádně působivý. "Připadala jsem si chvílemi jako někde v Benátkách. Nevěřila bych, že se dá taková magická nálada vytvořit v Olomouci," svěřila se těsně po představení Petra Koubová. Sama prvorepubliková muzika, umocněná místem, působila v pozdně letním večeru kouzelně. Určitě se dá ledacos dopracovat, do budoucna by se dalo třeba více využít i hru světla a stínů na protější kamenné stěně.

Ano, do budoucna, protože tohle představení určitě nebylo poslední. "Neslibuju, že bude další ještě letos, ale určitě v tomhle směru chceme pokračovat. Věřím, že to má smysl a že se s takovým nápadem dá ještě hodně pracovat," ubezpečil kapitán Šimon ty, jimž se první divadlo na řece líbilo. A že jich bylo dost... Pokud se bude divadlo v Olomouci ubírat také tímhle směrem, tedy k pestrosti a originalitě, bude to určitě fajn. 

Fotogalerie: 

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode