Proč jsou Moravané jiní než Čechové?

11.09.2017 18:11

To, že v Čechách se pije pivo a na Moravě víno, je známo snad každému. Možná jste si ale všimli, že i Moravané jsou trochu jiní, než lidé v Čechách. Následující článek se snaží shrnout důvody a fakta, proč tomu tak je.

Jako rodáci z východu Čech žijící více jak deset let v Brně jsme často přemýšleli, čím nás právě Morava uchvátila natolik, že jsme se rozhodli zde zakotvit natrvalo, a proč se nám tu žije příjemněji. I když se do Čech rádi a často vracíme za svými rodinami, opravdu doma je pro nás v moravské metropoli. Snažili jsme se proto zmapovat několik důležitých bodů a došli jsme k jednoznačnému závěru – všechny body spojuje víno!

V porovnání s Čechy se zdají být Moravané bytosti mravnější a charakterově čistší. Nemají problém se vám omluvit, pobavit se o nepříjemnostech, jednají na rovinu. Než by se hádali, raději si s vámi dají dvojku na znamení a potvrzení vzájemného přátelství (většinou nezůstanete u jedné). Však se také nadarmo neříká: Nalejme si čistého vína!

Kdo zavítal do moravských vesniček musí uznat, že svojí upraveností a čistotou oproti českým vesnicím vítězí na celé čáře. Lidé si totiž zdejší krajiny a hlavně okolí svého domova velmi váží, a tak to na jihu Moravy vypadá stejně udržovaně jako v sousedním Rakousku či Německu. A co teprve upravenost moravských vinohradů, které jsou pro nejednoho vinaře pýchou a celoživotním posláním!

Hospody, bary, zahrádky, koncerty, výstavy…To vše můžeme najít ve všech větších městech. Co je však pouze a jen moravská záležitost a sjíždí se kvůli ní lidé z různých koutů republiky, je návštěva vybraného vinařství spojená s degustací vína, při které nesmí chybět tradiční cimbálová muzika. Ta teprve dokreslí tu pravou atmosféru a díky ní si víno vychutnáte všemi smysly. A jistě mi dáte za pravdu, že zní lépe než česká dechovka.

Jak mnohé výzkumy ukazují, muži různých věkových kategorií se shodli, že nejkrásnější ženy u nás najdeme na Moravě. Zda ke kráse pomáhá ženám pravidelná konzumace vína, nebo jsou dotazovaní pánové díky časté konzumaci lehce „ovínění“ a připadají jim pak bytosti kolem nich přitažlivější, nevíme, každopádně ankety mluví jednoznačně ve prospěch Moravanek.

Zde hraje výše zmíněný nápoj roli nejdůležitější. Oproti Čechům, kteří ve velkém převážně „chlemtají“ pivo, je pro Moravany nápojem číslo jedna jejich milované moravské vínečko. To má také za následek celkově pozitivnější naladěnost a nesrovnatelně více energie než chmelový mok, který je znám spíše svými utlumujícími účinky.

Převzato z: www.moravskynarod.cz/proc-jsou-moravane-jini-nez-cechove/

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode