Příběh z Kunštátu: Jak ke svému jménu přišel kopec Milenka?

21.08.2015 19:56

Na kopci mezi Kunštátem na Blanensku a sousední Rudkou stojí Burianova rozhledna. Samotný kopec se jmenuje „Milenka". Jak ke svému jménu přišel? Dávno před tím, než tady lidé postavili rozhlednu, stávala na kopci tvrz. V té žil bohatý zeman se svou ženou a dcerou Milenou. Otec pohledné dívky samozřejmě pomýšlel na to, že ji jednou bohatě provdá.

Jenže děvče se zamilovalo do chlapce z vesnice. S ním se Milena scházela tajně pod lípou v polích, kde mladí milenci snili o společné budoucnosti. Což o to, dívčina matka nebyla proti, otec ale nechtěl o pokračování vztahu anebo dokonce sňatku ani slyšet. Nakonec ale přece jen kývl. To když jeho žena onemocněla a na smrtelné posteli zemana uprosila, aby dopřál štěstí jejich jediné dceři. 

Muž na svůj slib ale nakonec zapomněl a jednoho dne domů přivedl ženicha podle svých představ. Nešťastná Milena utekla z domu a dlouho ji nikdo nemohl najít. Až pak si někdo vzpomněl, že často chodila právě k lípě do polí. Tam také dívku našli, ale mrtvou. Žalem jí puklo srdce. Lidé na krásnou Milenu nezapomněli a kopci, na kterém stávala tvrz jejího otce, začali říkat Milenka. 

Převzato z: www.rozhlas.cz/brno/znasimoravy/_zprava/pribeh-z-kunstatu-jak-ke-svemu-jmenu-prisel-kopec-milenka--1495836

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode