Neznámá historie české vlajky. Proč se Slováci zlobili? Názor

13.01.2018 16:25

  Zášť, která jen tak nezmizí. Čtvrtstoletí od rozdělení Československa vytýkají Slováci Čechům podvod s vlajkou. Má být úplně jiná.

Když se před pětadvaceti lety rozpadlo Československo, Češi Slováky tak trochu oklamali. Nejde o to, že by Praha, a osobně Václav Havel, zlikvidovala slovenský zbrojní průmysl. Jde o jinou věc, snad o maličkost, podvůdek, který ale Slovákům stále leží v žaludku. Jde o českou státní vlajku. Je nelegální!

Česká republika oficiálně nemůže používat současnou vlajku. Bílo-červený prapor s modrým klínem, měl zaniknout společně s Československem 1. ledna 1993. Dohodli se na tom federální poslanci. Čeští politici na to „jakoby" zapomněli a dál provokují Slováky. Jak se to celé semlelo?


Vlajku s klínem mělo Československo od března 1920, do té doby se používala tradiční bílo-červená standarta, stejná jako polská vlajka. Byla tradiční vlajkou Čech, stejně jako v Polsku vycházela ze středověkého erbu. Na rudém poli byl v české variantě umístěn stříbrný lev, v polské orlice.

Modrá barva pak přišla s panslovanskými myšlenkami v době národního obrození, a to s odkazem na ruskou státní trikoloru. Aby se česká vlajka odlišila, vznikl po založení první republiky nápad modrého klínu. Autorem byl úředník ministerstva vnitra Jaroslav Kursa. Jak se traduje, modrý klín měl konkrétně symbolizovat právě Slovensko.

Když se Československo roku 1969 federalizovalo, Česká socialistická republika žádnou vlastní vlajku neměla. Západní část federace ji dostala až roku 1990. Jak měla vypadat česká vlajka? Pamětníci si možná vzpomenou. Česká republika se měla oficiálně opět vrátit k bikoloře. Nová česká standarta by se od polské vlajky lišila jen v poměru stran. Česká národní rada schválila, že po rozpadu federace bude česká vlajka červenobílá v poměru stran 2:3. Ta polská má poměr stran 5:8.

Jak je ale známo, tato česká vlajka se však neujala, a to ani s rozpadem federace. Češi si nechali státní symbol, který jim už neměl patřit. Dohoda se slovenskými poslanci totiž zněla jasně: „Česká republika a Slovenská republika nesmějí po zániku České a Slovenské Federativní Republiky užívat státních symbolů České a Slovenské Federativní Republiky," pravil ústavní zákon 542/1992 Sb., o zániku ČSFR.
Československá vlajka měla zůstat pouze jako symbol pro společné česko-slovenské aktivity na bilaterální a mezinárodní úrovni.

„Zákon o konci federace velmi spravedlivě rozděluje všechny kompetence mezi jednotlivé republiky. Obě jsou stejnou měrou nástupnickými státy. V tomto kontextu je třeba chápat i československou vlajku. (České rozhodnutí) vlastně všechno zpochybnilo. Jsme sice obě země nástupnické, ale jedna z nás je vlastně nástupničtější, protože má státní vlajku společného státu," říká Ladislav Vrteľ z Heraldického registru slovenského ministerstva vnitra.

Zastánci současného stavu namítají, že jde o logickou dějinnou genezi. Obzvlášť, když vztah k bývalé federální vlajce má Slovensko mnohem slabší. Třeba už kvůli dlouhodobým snahám vyvázat se ze společného státu za jakoukoli cenu.

Co si o tom myslíte vy? Podvedlo Česko své slovenské bratry? Měla by se Praha omluvit? Nebo rovnou změnit vlajku?

Názor autora se nemusí shodovat s názorem redakce

 Alena Novotná Sputnik

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode