Moravská hvězda

25.12.2017 18:38

 Moravské hvězdy v období adventu zdobí mnoho kostelů, domů a místností po celém světě, hlavně ale v Německu a Severní Americe, kde snad není jediného domu, kde by alespoň malá hvězda nezdobila vrchol vánočního stromečku.  V Německu tuto hvězdu vyrábí pod obchodním názvem Herrnhuter Sterne stejnojmenná firma, česky její název znamená Ochranovská hvězda. Tento název se vžil pouze v Německu. Zvolili jej podle místa výroby, obce Herrnhut, kde našli, členové Moravské církve, evangeličtí uprchlíci z Moravy, úkryt před pronásledováním kvůli jejich víře. Zde se hvězda roku 1880 začala komerčně vyrábět a vyrábí se tu dodnes.

Ovšem úplně první zmínka o výrobě a používání papírových hvězd osvětlených svíčkou, je o celých 59 let starší, a pochází již z roku 1821, kdy je studenti z moravské chlapecké školy v obci Niesky (36 km od Herrnhutu) vytvořili pro slavnostní osvětlení místní školní budovy, při příležitosti jejího 50. výročí založení. Tyto hvězdy měly 110 hrotů.

Je jisté, že u počátků tradice mnohocípých hvězd byla výuka matematiky a geometrie na školách Moravských bratří. Tyto složité obrazce sloužily žákům pro výuku a nakonec i pro výzdobu.


Spolu s misijní a charitativní činností Moravské církve se světem šířila i oblíbenost Moravské hvězdy.

 Proto se Moravská hvězda vyvěšuje, od začátku adventu až do Tří králů, i v západní Indii, Grónsku, Surinami, Labradoru, Americe, jižní a východní Africe, Ladaku a části Skandinávie.

Současné hvězdy již nejsou pouze z papíru. V Herrnhutu se vyrábí i nepříznivému počasí odolné plastové hvězdy s možností dokoupení elektrického osvětlení, závěsné konzole a boxu pro uskladnění složené hvězdy. Počet cípů hvězdy se ustálil na 26, s tím, že vrcholový hrot je vynechán a jeho místo je využíváno pro zavěšení a instalaci osvětlení.
Roku 2011 jsme zahájili jednání o dovozu Moravských hvězd z Herrnhutu k nám se záměrem šířit tento krásný zvyk, jenž započali naši předkové.

zdroj: https://www.moravskahvezda.eu/vanocni-ozdoby/1-Historie-Moravske-hvezdy

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode