Moldavský Majdan: Organizátoři vyzvali lidi, aby nepoužívali násilí. Ale cesty přece zablokovali

25.01.2016 11:15

V Moldavsku pokračují mnohatisícové protesty proti nové vládě a prezidentovi. Demonstranti organizovali mítinky ve více městech, ale nejpočetnější a nejbouřlivější byly v hlavním městě Kišiněvě

Analytici poukazují na několik zajímavých momentů moldavského "Majdanu". V přepočtu na jednoho obyvatele na masových protestech v Moldavsku se bezpochyby účastní více lidí, než před 2 lety na Ukrajině. V ulicích moldavské metropole několikrát protestovalo více než 100 tisíc lidí - mnohem více než v Kyjevě. Přesto se organizátoři všemi způsoby snaží vyvarovat použití násilí a krveprolití. Vyzývají lidi, aby neprovokovali policii. Policie odpovídá podobným způsobem a příliš nezasahuje během demonstrací.
 
Jelikož se v řadách demonstrantů objevili provokatéři, kteří chtěli rozdmýchat vášně a vyprovokovat bitvy s policií, samotní demonstranti za pomoci policistů těchto provokatérů pochytali a poslali "do chládku". Demonstranti a policie se svorně shodují, že nechtějí v Moldavsku "kyjevský Majdan". Jediným "násilím", které provedli demonstranti, bylo blokování cest a vjezdů do hlavního města.
 
Organizátoři prohlásili, že jsou to dočasné opatření a demonstranti nebudou blokovat cesty stále - tímto způsobem pouze upozorňují současnou moc, že ​​pokud nebude jednat s organizátory mítinků a nesplní alespoň některé požadavky demonstrantů, použijí i jiné prostředky a vše se neskončí pouze "mírovým pochodem" v ulicích měst.
 
Pozorovatelé a média konstatují vzácnou shodu všech politických sil v Moldavsku: proti současné vládě protestuje jak pravice, tak i levice. Všichni žádají uspořádání svobodných a demokratických voleb. Navzdory některým odlišným politickým názorům na mítincích se spojily levicové strany - Socialistická strana, Naše strana a jiné a několik pravicových stran.
 
Drtivá většina demonstrantů žádá, aby se vláda zřekla finanční pomoci USA a zachránila svou nezávislost a zůstala svobodnou a demokratickou zemí a ne babičkou Spojených států. Lidé také žádají, aby v zemi bylo uspořádáno referendum o politickém a ekonomickém směřování země, a aby propustily všechny politické vězně.
 
Jeden z levicových lídrů Igor Dodon během mítinku informoval občany, že se vytváří Výbor národní spásy, který navrhne program obnovení země v období politické a ekonomické krize. Demonstranti žádají odvolat nezákonně zvoleného premiéra Pavla Filipa a uspořádat předčasné parlamentní volby v Moldavsku. Lídr levicové Naší strany Renato Usatyj v neděli na mítinku prohlásil, že je nutné vytvořit lidový tribunál, který potrestá všechny viníky současné ekonomické a politické krize v zemi.
 
Eugen Rusnák
 
Video zde:
 
 
Zdroj: Hlavnespravy.sk

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode