Konec se blížil. Morava povstala, Česku dál vládli nacisté

01.04.2015 15:52

Před 70 lety byl protektorát rozdělen na dvě části. V Česku vládl teror nacistů, na Moravě sílilo partyzánské hnutí. V brzkou porážku Hitlera věřil málokdo.

Do definitivní porážky německého nacismu zbývaly před 70 lety už jen týdny. V okupovaném Protektorátu Čechy a Morava však vládl teror. A dokonce se stupňoval.

"Nacisté měli moc stále pevně v rukou - bez ohledu na blížící se východní či západní frontu. Na Slovensku už byla Rudá i rumunská armáda, včetně československého armádního sboru v Sovětském svazu, ale tady se nic moc neměnilo. Jako kdyby to nacisté neměli spočítané. Odbojáři v Čechách a na Moravě zažívali dál velmi krušné chvíle," popisuje jeden z předních expertů na období druhé světové války Jindřich Marek z Vojenského historického ústavu.

Týdny před koncem války to tedy v Čechách a na Moravě vypadá podle historika Marka následovně:

Rudá armáda se blíží k hranicím Moravy, kde i kvůli tomu sílí partyzánské hnutí a shazují se tam zbraně... Naopak v Praze, kde se očekávalo finální revoluční vystoupení, a stejně tak v Plzni s obrovským průmyslovým potenciálem se nic takového neděje.

Zbrojovky v Praze či Plzni vyrábějí i dva měsíce před koncem války naplno a nikdo zatím neví, kdy přesně válka skončí. Nelze tedy Spojencům vyčítat, že české zbrojovky bombardovali ještě na samém konci světového konfliktu. Včetně Záluží u Mostu, kde stále fungovala jedna z posledních německých rafinerií pohonných hmot.

Wehrmacht i jednotky SS sice prchají před Rudou armádou na Východě či západními mocnostmi na Západě, ale v českém prostoru jsou i těsně před koncem války "na koni". "A v jeho sedle se drží pevně. Svědčí o tom i rozsáhlá protipartizánská operace na Moravě Tetřev, na níž se podílelo 13 000 vojáků. Morava se tak vlastně stala přífrontovým pásmem s obrovskou koncentrací nacistických vojsk. A Čechy? Tam je odboj bez spojení a beze zbraní a s desetitisíci vojáky ve výcvikových prostorech. Pro tehdejší situaci tudíž nenalézám jiné slovo než tristní," srovnává Jindřich Marek.

Více: https://zpravy.aktualne.cz/

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode