Kirkůk, Barcelona a...

17.10.2017 13:28

 

Bylo to před týdnem, kdy se Evropa, tedy její občané, politici povětšinou tleskali, pozastavovala nad mírou policejního násilí při referendu v Katalánsku. Opradu nečekané, zbytečné brutální násilí, pro ty, co nechtěli být Španěly z Katalánska. Vlastně dopadli dobře, ve srovnání s Kurdy masakrovanými iráckými jednotkami v okolí města Kirkůk. Slovo „pešmerg“ znamená „k smrti čelem“, tyto jednotky kurdských dobrovolníků byly na jednu stranu vítanými spojenci proti Islámskému státu, pro někoho i nadějí na rozbití Sýrie. Ale to, co se stalo nyní, si nezadá s režimem Saddáma Huseina, „Inu moc toho se nemění, jen tloustnou ti, co byli hubení“, abych parodoval folkovou písničku.

Jedno mají oba excesy společné, právo na sebeurčení národů, to podle nějž se rozbíjela rakouská monarchie, vytvářelo Československo (a to i s fiktivním národem), dokonce se pod ním jako záminkou (asi na něčí přání) Československo a před tím Jugoslávie a dokonce i vlastní Srbsko rozbíjelo.

Takže dost podobné, přec různé, onen rozdíl mezi Evropou a Arábií je v případech Katalánsko versus Kurdistán znát. Ale pozor, i když zůstaneme na našem kontinentu, jen se přesunem do někdejší državy Rurikovců, máme tu podobu jako vyšitou, občanskou válku, vraždění civilistů, rozdíly mezi Irákem a Ukrajinou jsou holt minimální.

Jak jsme se již zmínily pro Československo byl vytvořen umělý národ, on je fiktivní i ten, jímž se současné ČR zaštiťuje, Od té doby co naši jižní sousedé jsou Rakušané a ne Němci z Ostmarky, nějak Čechy z Moravy nikde nevidím. Otázkou je, jak moc násilné sklony má zdejší systém?

 

Mor.Dis.

 

 

https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/452063-iracke-jednotky-postupovaly-tvrde-pesmergy-nejspis-i-stinaly.html

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode