„Opravdu nevím, kdo vyhrál, neřekli mi to mí podřízení,“ snažila se překřičet fandící dav příznivců třinácti postupujících vesnic ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Výrok Kašava už pak spolkla řvoucí masa.

„Starosto, děkujem!“, neslo se sálem kulturního domu v Luhačovicích na adresu očividně dojatého Josefa Jarcovjáka. „Je to zásluha všech lidí, vás všech,“ mával z pódia Jarovják. „Musím se z toho nejprve vzpamatovat,“ vydechl starosta.

Obyvatelé Kašavy se radují z vítězství.

Obyvatelé Kašavy se radují z vítězství.

FOTO: Jiří Růžička, Právo

Na dotaz, co dá sám na vítězství obce odpověděl bleskově: „Všechny druhy trnek!“ Obec Kašava nedaleko krajského Zlína má nyní přes 900 obyvatel. Žije bohatým společenským životem, o který se starají dvě desítky spolků. Mezi nimi nechybějí folkloristé, dobrovolní hasiči, fotbalisté, divadelní spolek, myslivci či sdružení rodičů.

„Spolky žijí a s nimi žije i obec,“ řekl starosta Jarcovják. Zmínil, že do budoucna v Kašavě plánují investice do dopravní infratruktury, chystá se oprava hřbitova a další akce. obci atmosféru. Dokážou zorganizovat prakticky cokoliv," dodal Jarcovják.