Jak se z Libye, nejbohatšího státu v Africe, stal totálně zkrachovalý stát

10.03.2018 14:12

Libye byla pod vládou Kaddáfího nejbohatším státem v Africe, po intervenci NATO v roce 2011 je totálně zkrachovalým státem.

 

Plukovník Kaddáfí začal v roce 1967 vládnout jednomu z nejchudších států v Africe. Než byl zavražděn, přeměnil Libyi na nejbohatší africký stát. Libye měla nejvyšší HDP na obyvatele, nejvyšší průměrnou délku života v Africe a pod hranicí chudoby žilo méně lidí, než v Nizozemsku.

Po intervenci NATO v roce 2011 se Libye stala totálně zkrachovalým státem, ekonomika je v troskách, výroba ropy je téměř zastavena. V Libyi jsou dvě mocenská centra, různé milice (lokální, kmenové, regionální, islamistické, zločinecké), které mezi sebou soupeří. V zemi působí také různé islamistické skupiny.

Po zavraždění Kaddáfího se naplnily nejhorší možné scénáře: Všechna západní velvyslanectví byla zrušena, na jihu země jsou teroristé, na severním pobřeží se obchoduje s migranty. Znásilňování, vraždy a mučení je na denním pořádku

USA podporují generála Haftara, který se chce stát novým diktátorem v Libyi. Haftar, který v 80. letech odešel z Libye, žil mnoho let v USA, ve Virginii, kde mu CIA poskytla výcvik. Účastnil se řady akcí, vedoucích ke změně režimu, které zorganizovaly USA. Podporují ho Spojené státy, protože jeho frakce chce otevřít Libyi západním finančníkům, spekulantům a investicím.

Největším zločinem Kaddáfího v očích NATO bylo, že upřednostňoval zájmy pracujícího lidu před zahraničními investicemi, i jeho touha vybudovat silné Spojené státy africké. Ve skutečnosti v srpnu 2011 prezident Obama zabavil 30 miliard dolarů z centrální banky Libye, které Kaddáfí vyčlenil na založení afrického MMF a Africké centrální banky.

V roce 2011 Západ rozhodně nechtěl pomoci obyčejným Libyjcům, kteří měli nejvyšší životní úroveň v Africe, ale vyhnat Kaddáfího, zavést loutkový režim a mít kontrolu nad přírodními zdroji v Libyi.

Kaddáfí prosadil ekonomickou demokracii a využíval znárodněného ropného bohatství k financování programů sociální péče pro všechny Libyjce. Za jeho vlády měli Libyjci bezplatnou zdravotní péči, bezplatné vzdělání, neplatili za elektřinu a měli možnost získat bezúročné půjčky. 

Za Kaddáfího vlády měly ženy právo na vzdělání, zaměstnání, rozvod, majetek, příjem. V roce 1970 vydal zákon o rovnocenném platu. Rada OSN pro lidská práva ocenila Kaddáfího za podporování práv žen.

Na začátku jeho vlády bylo na univerzitách minimum žen, dnes tvoří přes polovinu vysokoškolských studentů. 

Nový „demokratický“ režim v Libyi nyní omezuje práva žen. Rozšířily se extrémistické islamistické skupiny, pro něž je rovnost pohlaví zvráceností Západu.

Aliance NATO prohlásila, že mise v Libyi byla „jednou z nejúspěšnějších v dějinách NATO“. Opak je však pravdou - intervence NATO v Libyi, Iráku a Sýrii byly totálním nezdarem. Před vojenskou intervencí byly všechny tři země nejmodernější státy na Blízkém východě a v severní Africe, s nejvyšší životní úrovní. Nyní jsou to totálně zkrachovalé státy.

Neúspěšné vojenské akce na Blízkém východě způsobily Američanům dluh ve výši mnoha bilionů dolarů. Z nákladných válek profitoval pouze americký vojensko-průmyslový komplex. Budování vojenských základen přináší americké vojenské elitě miliardy dolarů.

Po bombardování Iráku USA postavily vojenské základny v Kuvajtu, Bahrajnu, Kataru, Spojených arabských emirátech, Ománu a Saúdské Arábii. Po bombardování Afghánistánu vybudovaly základny v Pákistánu, Kazachstánu, Uzbekistánu a Tádžikistánu. Po bombardování Libye vybudovaly USA vojenské základny na Seychelách, v Keni, v Jižním Súdánu, v Nigeru a v Burkině Faso.

Z hlediska obyčejných Libyjců se intervence NATO v Libyi zapíše do dějin 21. století jako totální prohra.

 

 

Článek byl publikován 21. 2. 2018 na webu globalresearch.ca, přeložil: jerry.

 

Přvzato z: krize15.cz/zpravy/clanek/jak-se-z-libye-nejbohatsiho-statu-v-africe-stal-totalne-zkrachovaly-stat

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode