JAK SE NIČÍ MORAVSKÁ IDENTITA ?

21.06.2018 22:49

 Opravdu hnusný článek. Hrubě manipulativním způsobem míchá naprosté nesmysly s drobky skutečné historie. Například pojem Česko, které bylo vnuceno jako pojmenování celé republiky až po roce 1990 - článek lživě vnáší do historie před mnoha staletími (!). Ač po celá ta staletí byl název Česko - byl-li vůbec používán, pouze jedním ze způsobů jak nazvat území Čech.

Chce vnášet do povědomí lidí, že Morava byla v minulosti součástí jednoho - českého státu. To je ovšem nesmysl, který snad výjimečně mohl platit pro nějaká krátká období. Ve skutečnosti se jednalo o státy dva. O České království a Moravské markrabství. Sousedy, mající mezi sebou hlídané hranice s výběrem cla ještě v polovině 17. století. Ostatní prvky samostatnosti obou států se zachovaly až do konce 1. světové války. Morava byla v dávnější době jedním ze skupiny států Koruny české, přičemž zaměňovat soustátí zemí Koruny s Českým královstvím je další - úmyslný šlendrián, mající opět ve svém důsledku za cíl vymazávat moravskou identitu a Čechy z Čech přesvědčovat o tom, že pokud Moravané požadují obnovu zemského zřízení - chtějí nesmysl, protože vždy tvořila Morava s Čechy jeden celek. ALE NETVOŘILA!

Později, když uskupení států Koruny české pozbylo praktického významu, bylo Moravské markrabství opět státem na stejné úrovni požívaných práv jako sousední Království české v soustátí Rakouska-Uherska.

I ty níže uvedené mapy byly vybrány za stejným účelem. Pokud by byla vybrána jiná slova, u většiny z nich by markantně vystoupila nyní zničená a pošlapaná /v současných atlasech a mapách, a to ani pro školy - nevyznačená (!)/ historická hranice mezi Moravou a Čechami ! 

V.B.J.

www.reflex.cz/clanek/zajimavosti/85203/patri-nareci-uz-jen-do-historie-proc-se-na-morave-udrzelo-a-jaka-slova-vas-prekvapi-v-cechach.html

POZNÁMKA: MIKAN.cz nedělá reklamu tomuto panfletu jen doplňuje článek dopisovatelky!!!

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode