Foldyna, Skála, Lenka Procházková a další se bouřili na Václaváku kvůli bombardování Sýrie: Zločin nelze trestat zločinem. ČT ukazuje fake news, manipuluje!

20.04.2018 09:04

  REPORTÁŽ Na Václavském náměstí se ve středu sešlo asi 250 demonstrantů, aby odsoudili nedávný útok našich západních spojenců v Sýrii. Jeden z nejplamennějších projevů pronesl místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna, který burácel na celé náměstí. Svá velmi tvrdá slova namířil i proti České televizi. Nemlčela ani spisovatelka Lenka Procházková, která pálila do ministra zahraničí Martina Stropnického. Prý je to Maršálek, který žene novináře – mopslíky do útoku proti pravdě. 

Ve středu v podvečer odstartovala v Praze demonstrace odsuzující vojenský zásah Spojených států, Velké Británie a Francie v Sýrii. Účastníci akce chtěli dát důrazně najevo, že rakety dopadající na Sýrii nepřinesou zemi mír. Kam vede vojenská agrese, se prý už dříve prokázalo v Iráku a v Libyi. Jen k chaosu.

„Udržení míru musí mít jednu z nejvyšších lidských priorit. Žádná raketa není mírová, žádné bombardování není humanitární. Z hlediska mezinárodního práva je vojenský útok na druhý stát zločinem, nejde-li buď o sebeobranu, nebo o akci s mandátem Rady bezpečnosti OSN. I v mezinárodním měřítku se musí rozhodovat podle pravdivých faktů, ne na základě neověřených spekulací,“ uvádějí organizátoři v pozvánce na akci.

K hlavním řečníkům na akci, které se zúčastnilo asi 250 lidí, patřili místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna a místopředseda KSČM pro ideologickou práci Josef Skála. O slovo se však přihlásili také členové Komunistického svazu mládeže, komunistický poslanec Stanislav Grospič či spisovatelka Lenka Procházková. Ani jeden z nich si nebral servítky, když hovořili o tom, jak smýšlejí o Severoatlantické alianci.


Na Václavském náměstí se ve středu sešlo asi 250 d... Na Václavském náměstí se ve středu sešlo asi 250 d... Na Václavském náměstí se ve středu sešlo asi 250 d... Na Václavském náměstí se ve středu sešlo asi 250 d... Na Václavském náměstí se ve středu sešlo asi 250 d... Na Václavském náměstí se ve středu sešlo asi 250 d...
Josef Skála podotkl, že by se nad Sýrií, ale nejen nad Sýrií, vznášel jedovatý mrak, kdyby tři západní země skutečně zasáhly raketami sklady chemických zbraní. Jenže žádný mrak se nad Sýrií nevznáší, což podle Skály vypovídá samo za sebe. Pokud se někdo snaží Sýrii pomáhat, je to podle komunisty Rusko. Ruské a syrské jednotky porazily podle Skály teroristy. „A proto jsou jak Rusko, tak Sýrie terčem nejhanebnějších pomluv,“ hřímal místopředseda strany pod sv. Václavem.

Poté se obrátil na českého premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). „My můžeme být v roli toho, kdo umožní vládnout vítězovi voleb,“ uvedl Skála s tím, že to komunisté mohou udělat jen tehdy, pokud se jim dostane ujištění, že Babiš bude ctít mezinárodní právo. „Nejen my, komunisté, ale celá levicová vlastenecká veřejnost se vítěze voleb musí zeptat nahlas: Hodlá se řídit mezinárodním právem?“ otázal se z řečniště Skála. 

 Demonstrantům také připomněl, že se NATO zrodilo v roce 1949 a hned v prvním článku své zakládací Washingtonské smlouvy říká, že se bude řídit stanoviskem OSN, pokud půjde o vstup do ozbrojeného konfliktu na cizím území. A dnes samo NATO tento svůj první článek porušuje.

Po Skálovi vystoupil místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna, který doslova rozpoutal slovní bouři. Zdůraznil, že mír je třeba aktivně bránit. Mír se nikdy nedá získat mlčením.

„Česká politická scéna, a byl jsem toho včera svědkem, se propadla do objektivizace zločinu,“ hřímal Foldyna pod sochou sv. Václava. „Byl, anebo nebyl porušen mezinárodní zákon? Vy všichni víte, že byl. Bylo porušeno mezinárodní právo tím, že útok na Sýrii nebyl odsouhlasen Radou bezpečnosti OSN,“ zesiloval hlas dál Foldyna. Dostalo se mu hlasitého potlesku.

O chvíli později spustil Foldyna slovní palbu na Českou televizi. „Nedá se k tomu vést diskuse, nedá se objektivizovat zločin. Stali bychom se stejnými zločinci. Parlament si to může dovolit, protože tam je parlamentní půda a je tam imunita. Mně to nevadí. Mně vadí to, že Česká televize ukazuje snímky, které jsou fake news, ukazují lži a snaží se ty věci ovlivnit,“ už doslova běsnil poslanec do mikrofonu.


„V České republice platí zákon z roku 1950, který říká, jak se ochraňuje mír. Ten, který podněcuje k válce, může dostat až patnáct let,“ sdělil účastníkům akce zákonodárce. „Nebojí se redaktor České televize, který vymyslel ten fake news, že se ho to dotkne?“ ptal se poslanec.

Ve světě se prý vede hybridní válka, ale také hybridní politika, kterou podle zákonodárce vedou neziskové organizace. Francouzský prezident Emmanuel Macron tvrdil, že má důvěryhodné informace k provedení útoku, ale pak se ukáže, že to jsou videa z YouTube. „A jsou to bláboly,“ nebral si servítky Foldyna. „Obávám se, že takto jsme oblbováni, ale my nejsme národ, který si to nechá líbit.“

Pak už se s demonstranty rozloučil.

Jenže netrvalo dlouho a sv. Václav si vyslechl další tvrdá slova. Tentokrát z úst bývalého ministra zahraničí za ČSSD Jana Kavana. Prohlásil, že je třeba odsoudit víkendové bombardování Sýrie. Toto bombardování je třeba odsoudit už proto, že zatím nebylo prokázáno, že v Dúmě došlo k chemickému útoku. Naši tři západní spojenci ale nečekali na prošetření incidentu a ihned začali bombardovat. A to bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN. Útok nebyl předem zkonzultován v parlamentech USA, Velké Británie a Francie.

Britské premiérce Therese Mayové se vysmál za to, že její rozhodnutí o útoku podpořilo jen 28 procent Britů. „Zločin nelze trestat zločinem,“ zdůraznil Kavan.

V závěru svého proslovu projevil Kavan lítost nad tím, že se čeští politici nevyjádřili k tureckému útoku na kurdský Afrín, ale na útok v Dúmě reagovali. „Dejme míru šanci,“ zvolal Kavan, když se loučil s demonstranty.

Nenechme si vnutit myšlenku, že musí být rozpoutána válka, žádala Švihlíková
Řečníkům tleskala mimo jiné i šestice Syřanů, která se akce zúčastnila. Lidé si s sebou přinesli transparenty s nápisy „Stop válkám“, „Stop zabíjení“, „NATO, agrese, pokrytectví, lži“. Nechyběl ani nápis „Mír je tam, kde končí signál ČT“.

Slovo dostala také levicová ekonomka Ilona Švihlíková, která zdůraznila, že neustále rostou zbrojní výdaje ve víře, že se prozbrojíme a probombardujeme k míru, ale to přece není možné. „Právě toto zvyšování vojenských výdajů má přispět k tomu, abychom válku vnímali jako něco normálního,“ varovala Švihlíková s tím, že na toto uvažování nemůžeme přistoupit.

Mír musíme podle této dámy hledat diplomatickými cestami. Především pro malé země, jako je Česká republika, není prý jiná možnost, než bránit cesty mezinárodního práva, protože toto mezinárodní právo chrání i nás. „Naším společným úkolem je pracovat na míru. Naším společným úkolem je zpochybňovat ty pravdy, že války musejí být,“ apelovala Švihlíková na demonstranty.

K demonstrantům promluvil Karel Janko z České strany národně sociální ve shodě se svými předřečníky. Odsoudil útok Američanů, Britů a Francouzů jako nechutnou agresi, proti které nelze neprotestovat. „Pouze parita ruského zbrojního arzenálu dnes drží USA na uzdě,“ prohlásil Janko. „A na závěr se vás ptám, potřebujeme být v NATO?“ „Ne,“ odpověděl mu dav. „Pryč z tohoto agresivního spolku,“ zahřměl ještě Janko.

Po něm dostala prostor spisovatelka Lenka Procházková, která se pustila do ministra zahraničí Martina Stropnického. Šéfovi české diplomacie vynadala za to, že české veřejnosti nepředložil žádné důkazy o údajném chemickém útoku v Dúmě. Místo toto instruoval novináře, jak mají informovat o víkendovém útoku. 

„Ke konci projevu se vžil řečník do své role natolik, že sám působil jako morový sloup. Na rozdíl od této zkameněliny, která se stále pravdy bojí, prezident naší republiky naopak občany povzbuzuje ke statečnosti při hledání pravdy,“ pravila na adresu prezidenta Zemana spisovatelka.


Schopnost kritického myšlení má podle Procházkové velkou tradici a pravda touto cestou objevená nezmizí. „A tak se ani z agresivního útoku nemůže stát apoštolská mise,“ hřímala Procházková. Poté apelovala na novináře, aby zase začali psát pravdu. „Budou k tomu potřebovat odvahu změnit se z poslušných mopslíků na skutečné hlídací psy demokracie,“ pokračovala v kanonádě Procházková.

Informační válka, kterou prý dnes prožíváme, má prý i své generály. „Stropnický si zkusil i roli maršálka, když dirigoval novináře do útoku proti pravdě,“ uvedla spisovatelka, která sama sebe vidí jako dobrovolného pěšáka bojujícího ve shodě s vlastním svědomím a hledá pravdu, podobně jako ji hledal Hus.

K účastníkům akce promluvil také komunistický poslanec Stanislav Grospič, který Spojené státy, Velkou Británii a Francii nešetřil.

„Oni jsou zvyklí rozhodovat z pozice koloniálních mocností. Ve sférách, které kdysi ovládali. Ale je úkolem levicových odborů, světových odborů, aby na toto upozorňovaly. My jsme ještě nezapomněli na zradu české vlády, českých představitelů, kteří vtáhli Českou republiku do NATO a pak souhlasili s bombardováním Srbska a rozbitím zbytku Jugoslávie... My jsme nezapomněli, že naši tehdejší spojenci nesou odpovědnost za to, že před 80 lety byla rozbita Československá republika, byť kapitalistická, tak patřila k nejpokrokovějším zemím,“ upozornil Grospič z pódia.



  
Demonstrace skončila krátce po 18. hodině, ale poslanec Jaroslav Foldyna se uvolil poskytnout serveru ParlamentníListy.cz exkluzivní vyjádření k zásahu tří západních států v Sýrii.

Současná situace v Sýrii Foldynovi připomíná útok NATO na Srbsko, byť uznal, že tentokrát nešlo o útok NATO. Poté ještě jednou zkritizoval ČT. Považuje za smutné, že si veřejnoprávní televize neověřuje, jaké záběry vlastně vysílá.

K demonstraci se pro server ParlamentníListy.cz vyjádřila také bývalá komunistická poslankyně Marta Semelová. Lidé, kteří se sešli na Václavském náměstí, podle Semelové jasně odsoudili útok Spojených států, Velké Británie a Francie na Sýrii. Tito lidé jsou si vědomi toho, že šlo o bezprecedentní porušení mezinárodního práva. „Je to útok na světový mír,“ uvedla Semelová.

zdroj:www.parlamentnilisty.cz/ 


 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode