Desetitisíce Skotů vyrazily do průvodu za nezávislost

06.05.2018 13:55

Centrem největšího skotského města Glasgowa prošel průvod zastánců nezávislosti země na Velké Británii. Podle britské BBC se pochodu zúčastnily desetitisíce lidí.

18. září 2014 se uskutečnilo ve Velké Británii referendum o odtržení Skotska od Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Pětapadesát procent obyvatel se tehdy rozhodlo zůstat součástí společného státu. Stoupenci nezávislosti Skotska však dali najevo, že budou dál usilovat o osamostatnění své země. Jejich hlasy znovu zesílily v roce 2016 v souvislosti s Brexitem. Většina Skotů hlasovala pro setrvání Velké Británie v EU, ale jejich hlasy nestačily k tomu, aby ostrovní království zůstalo v EU, což touhy Skotů po volnosti jen posílilo.

Vůle k samostatnosti stále doutná kdesi pod povrchem. A 5. května 2018 tato touha znovu vyvřela na povrch. Tuto sobotu se tisíce lidí zúčastnily pochodu za nezávislost Skotska. Informace o pochodu přinesla britská BBC.  

Ještě před samotným pochodem organizátoři doufali, že se akce zúčastní až 40 tisíc lidí. Nakonec prý dorazilo až 80 tisíc lidí, kteří dali najevo, že touží po nezávislém Skotsku.

V případě, že by se zastáncům nezávislosti Skotska nakonec podařilo politicky odtrhnout od Velké Británie, neměli by však ještě jisté, že se okamžitě stanou součástí EU. Už proto ne, že by se tak zrodil precedens, kterého by mohli využít např. zastánci nezávislosti Katalánska na Španělsku. Vláda v Madridu by proto teoreticky mohla snahy svobodných Skotů o vstup do EU delší dobu blokovat.  

 

Účastníci skotského pochodu si ostatně kromě skotských vlajek přinesli také vlajky Katalánska

Převzato z: www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Desetitisice-Skotu-vyrazily-do-pruvodu-za-nezavislost-534807

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode