Deset bylinek, které by neměly doma chybět: Zázrak pro děti, starce a nemocné. Jak vyvážit kvanta chemie, která denně všichni „vstřebáváme“? Jednoduše!

05.10.2015 13:57

Koření jsou často používaným doplňkem stravy, důležitým nejen pro chuť, ale i z hlediska lidského zdraví. Svou stravu by jimi měli doplňovat mládež, důchodci – a vlastně by je měl „užívat“ každý, kdo chce žít zdravým stylem života. Často totiž zjistíme, že stačí pár různých chutných koření a jídlo skutečně zkvalitníme nejen po chuťové stránce. Dává nám to navíc možnost zbavit se kořenících přípravků, obsahujících především glutamát. I pokud nevaříme, může pro nás být důležité koření znát – i kdyby jen proto, abychom je doporučili tomu, kdo u nás doma vaří.

Zbavit se jedů? Nutnost!

Koření by totiž neměla chybět v jídelníčku nikoho z nás, především pokud potřebuje detoxikaci organismu. Ať jde o játra, ledviny, lymfatický systém či trávicí trakt – koření může podstatně pomoci. A detoxikace je dnes opravdu „nad zlato“: Svět kolem nás je plný toxinů, chemického znečištění i bakterií a parazitů. Množství podobných „nezvaných hostů“ se přitom k naší škodě usazuje v našem těle.

Dokonce i zdraví lidé potřebují trochu „vypomoci“ s obranou proti vlivům prostředí. Zvláštní pozornost by pak detoxikaci měly věnovat citlivé osoby, nemocní a alergici. V dnešní době rapidně přibývá lidí, kteří denně užívají farmaceutické drogy. Proč nezkusit vyvážit přirozenou a nepřirozenou složku, kterou přijímáme? Jistě to pomůže k lepšímu zdraví a spokojenosti.

Docela obyčejné léky

Několik příkladů toho, co může koření udělat pro lidský organismus:

  • Kurkuma: Velmi silný antioxidant (tedy mj. bojovník proti stárnutí, pozn. red.), který by se měl pro zesílení účinku pokud možno kombinovat s pepřem. Antioxidanty kromě jiného tělu pomáhají regenerovat, pokud je přetížené toxiny.
  • Muškátový oříšek: Je velmi běžné koření, které se hodí nejen do svařeného vína na zimu! Pomáhá s krevním oběhem a současně tělo zbavuje nezdravých, toxicky působících buněk.
  • Pepř: jako všechna „pálivá“ koření pomáhá rozproudit oběh i metabolismus. Kromě toho jde o výtečnou desinfekci na malé odřeniny či říznutí.
  • Zázvor: zázvor je báječný na bolest, kromě toho působí proti zažívacím potížím a zvracení. Pokud je přidán do jídla, zajišťuje lepší vstřebatelnost živin z potravy.
  • Jetel luční: je dobrý nejen na med a neměl by doma chybět, pokud jsou v domácnosti ženy! Pomáhá s problémy v menopauze i s PMS a obecně čistí krev (dá se pít jako odvar, pozn. red.). Kromě toho má účinky relaxační a je dobrý na spaní.
  • Česnek: je často užíván jako prevence chřipky, nastydnutí, veškerých „zimních“ chorob horních cest dýchacích, včetně pneumonie a obecně k podpoře imunity. Česnek snižuje cholesterol, krevní tlak i krevní cukr. Kromě toho jeho zápach odpuzuje v létě komáry a jinou havěť. Dokáže toho ale mnohem víc, takže pokud vám diagnostikovali závažnější, nebo i méně závažnou chorobu, vyplatí se prozkoumat, jaký vliv na ni česnek může mít (současně se však může stát, že máte problém, se kterým se česnek naopak nesnáší, jako to platí pro „žlučníkáře“ a obecně osoby s citlivým trávením, osoby, užívající léky na ředění krve typu Warfarinu a do jisté míry i osoby trpící cukrovkou, pozn. red.).
  • Rozmarýn: pomáhá rozproudit krev a stimuluje a očišťuje centrální nervový systém, tedy mozek a páteř – nejdůležitější orgány v těle.
  • Petržel: vzhledem k vysokému obsahu chlorofylu pomáhá tělu v přirozených očistných procesech. Může pomoci při artritických bolestech a také při kardiovaskulárních onemocněních, neboť má vysoký obsah kyseliny alfa-linolenové, tedy jednu z tzv. omega-3 nenasycených mastných kyselin.
  • Tymián: přísada do jídla, obsahující mimo jiné vápník, železo a mangan. Všechny z výše zmíněných fungují jako antiseptická, antibakteriální činidla. Pomáhá tedy na záněty, specificky je pak užitečný při chorobách horních cest dýchacích.
  • Hřebíček: pokud máte sklon k bolestivým, citlivým zubům (samozřejmě nikoli vlivem pokročilého kazu! pozn. red.), vyplatí se jej přidávat do jídla. Kromě toho pomáhá na trávení a obecně ulevuje od bolesti kdekoli v těle.

 

Převzato z: protiproud.parlamentnilisty.cz/zdravi/1098-deset-bylinek-ktere-by-nemely-doma-chybet-zazrak-pro-deti-starce-a-nemocne-jak-vyvazit-kvanta-chemie-ktera-denne-vsichni-vstrebavame-jednoduse.htm

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode