Čeští poslanci rozhodli, zda propaganda islámu v zemi bude trestána

02.05.2018 18:53

  Okamurovo SPD chce, aby podpora a propagace ideologie, která hlásá nenávist a potlačuje svobodu, byla postihována stejně jako podpora nenávistných hnutí.

Informuje o tom Aktuálně.cz. Podle poslankyně ANO Heleny Válkové je přijetí takové novely na hranici s listinou základních práv a svobod, která garantuje svobodu náboženského vyznání, takže i v širším kontextu ideologií.

Proti novele vystoupili také předsedové Nejvyššího správního soudu a Nejvyššího soudu Josef Baxa a Pavel Šámal. Domnívají se, že stávající zákony jsou v tomto ohledu dostačující, neboť umožňují trestat za hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny či podněcování k nenávisti vůči nim. „Na první pohled se domnívám, že je to v rozporu s listinou základních práv a svobod," shodl se s Válkovou Šámal.
Baxa namítl nejednoznačnost samotného pojmu ideologie. „Prokazovat založení ideologie by bylo velmi sporné," řekl Baxa.

Poslanec Kobza ale trvá na prospěšnosti novely. „K dnešnímu dni padlo za oběť této ideologie pět českých občanů. Kolik jich ještě chcete, aby tato ideologie byla postavena mimo zákon?" říká. 

 Předseda SPD Tomio Okamury odůvodňuje novelu tím, že novela má chránit naše životy před terorismem ve jménu zrůdné islámské ideologie a nazávěr dodává:

„Jsme další na řadě. Pokud náš trestní řád nebude připraven, tak dopadneme stejně jako Belgičani, Holanďani nebo Němci," varoval poslanec před útoky islamistických teroristů. 

zdroj: cz.sputniknews.com

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode