Báječná letadla, lodě či vláčky všude kolem nás. Hravá výstava For Model je tu

21.02.2017 17:48

  Na závěr druhého březnového týdne se pavilony A a E a také přilehlé plochy Výstaviště Flora Olomouc opět promění v podmanivý svět plný rychlých vozů, elegantních letadel, impozantních válečných plavidel, ale i známek, mincí či báječných stavebnic. Čeká nás totiž již 15. ročník prodejní výstavy modelů a sběratelství For Model. Děti a všichni hraví dospělí bez rozdílu věku se na něj mohou těšit od pátku 10. do neděle 12. března.

Výstava For Model opět zavede všechny malé i odrostlejší návštěvníky do kouzelného světa plného her a fantazie. Každý si během třídenní prodejní akce najde to svoje, zastoupena bude skutečně široká škála modelů, hraček i sběratelských předmětů z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. „Modelářská část výstavy zahrnuje expozice historických bitevních lodí, letadel, ponorek, automobilů, železniční i bojové techniky. Přímo v akci se návštěvníkům předvedou dálkově ovládané RC nákladní automobily, ale také funkční letadla či vrtulníky a dále lodní modely včetně ponorek v instalovaném bazénku. Součástí expozice budou opět i pohyblivé vláčky,“ vyjmenovala garantka výstavy For Model Dagmar Maixnerová z olomouckého výstaviště.
Stejně jako v předchozích letech budou hraví návštěvníci podle jejích slov moci vedle zraku zapojit
i další smysly. „Mnohé modely mohou zájemci sami pilotovat, ať už se to týká věrných leteckých trenažerů či pekelně rychlých RC autíček. Čekají na vás rovněž pojízdná šlapadla,“ láká Maixnerová.
Ani to však není zdaleka všechno. Sběratelé podle slov garantky výstavy představí v pavilonu A své vzácné a bohaté kolekce turistických známek, pohlednic, časopisů či knih, dále vojenskou
i hasičskou výzbroj a výstroj nebo sbírky modelů hradů, zámků či roubených chalup. Kuriozitou sběratelské sekce bude letos masážní kufřík známý ze slavné scénky z klasického českého filmu Postřižiny. Výstava bude navíc po předchozích dvou úspěšných ročnících opět rozšířena také
o prodejní expozici hraček a stavebnic. „Znovu se nám tak představí třeba originální a stále oblíbenější česká stavebnice s patentovým systémem Gecco,“ zmínila Maixnerová.
A na jaké „špeky“ se mohou návštěvníci ojedinělé a unikátní výstavy, která nemá na střední Moravě obdoby, těšit speciálně letos? „Z muzea v Čechách pod Kosířem k nám přijedou modely hasičských aut, litovelské muzeum zase dodá sbírku historických radiopřijímačů, těšit se můžeme na kolekci slavných klobouků z továrny TONAK Nový Jičín, sbírku seker z Muzea řemesel v Konici, otisky pečetí obcí a dalších institucí z přerovského okresu nebo dokonce na sbírku modelů gilotin
a dalších popravčích nástrojů,“ prozradila Dagmar Maixnerová.
For Modelu se i letos zúčastní milovníci vojenské historie ze sdružení KVH 1. prapor SOS, kteří svou samostatnou expozici koncipují jako průlet naší historií od legií a sokolů přes Československou armádu a opevňování, okupaci, válku a osvobození Olomouce v roce 1945. Do této expozice se bude vcházet přes maketu zákopu a chybět nebude ani vzpomínka na  Čechoslováky v zahraničních jednotkách za války nebo model lehkého objektu v reálné velikosti. Tuto expozici doplní rovněž prvorepublikové a válečné fotografie a několik dobových fotoaparátů.

Také letošní For Model chce být co nejvíce hravý. „Závody na šlapadlech či s RC drift auty, deskové, společenské a další hry od renomované společnosti Mindok, keramická dílnička pro děti, letecké trenažery, to je jen stručný výčet atrakcí, které vtáhnou do děje i samotné návštěvníky. Novinkou v tomto směru bude možnost vyzkoušet si vlastnoruční práci v kutilské dílně,“ zve všechny hravé zájemce Dagmar Maixnerová a doplňuje, že k vidění budou rovněž funkční historické vozy Škoda 742, vojenské automobily a dokonce i dva prvorepublikové tanky značky Praga.

Výstava For Model bude otevřena v pátek a v sobotu od 9 do 18, v neděli do 17 hodin. Plné vstupné činí 80 korun, zlevněné 40 Kč. Děti do šesti let a držitelé průkazů ZTP mají vstup zdarma, hromadné školní výpravy zaplatí 15 korun na osobu.

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode